Hölgyek és urak - zh 1

Anni-Frid fiatal svéd városszociológus, aki a párjával, Agnethával jött volna a budapesti urbanisztikai konferenciára, de Agnetha lebetegedett, ezért Björn, a lassan már egy éves nagyobbik gyerek vele maradt, de a 4 hónapos kis Benny még szoptatós, őt el kellett hozni.

Anni-Frid, vagy ahogy barátai szólítják, Frida eleinte mindent megpróbált úgy intézni, ahogy otthon megszokta. Persze ez nem ment a K épületben. De innen beszéljen már ő:

“Skräck. Ingenstans var inte en vanlig toalett. Jag frågade en tjej var jag kan hitta ett könsneutralt toaletten. Du har ingen aning. Kanske du berätta hur man säger på engelska. Bara ryckte på axlarna. Det var en pojke, jag frågade henne. Genusfriläget? Menar du att nemtelen. Men medan han log misstänk. Jag letade efter en sucker simpel toaletten ... Tyvärr finns det bara nemes restrooms. Le igen. Tack”.

(Horror. Sehol nem volt egy rendes wc. Megkérdeztem egy lányt, hol találom a gender neutral restroomot. Fogalma sincs. Talán megmondaná, hogy mondják magyarul. Csak vonogatta a vállát. Jött egy fiú, őt is megkérdeztem. Gender neutral? Biztos úgy mondják, hogy nemtelen. De közben gyanúsan mosolygott. Én balek meg kerestem a nemtelen restroomot… Sorry, itt csak nemes restroomok vannak. Mosoly újra. Köszi).

“Då blir det bra för kvinnor också. Hon stod framför ett fåtal, men bara pratade. Inuti också. Tack, jag är inte van vid detta, stå i kö framför toaletten. Okej, låt oss gå pojkar. Lame förgrund, små dans, jag är där. Herregud, en kyrka! Sex urinoar en pojke. Tyvärr har jag inte ser det i alla fall jag tar dig, jag ska bara en stuga. Av fem. Tack killar, du är fin. kopplad rens markör toalettl av oss, så det var för långt”.

(Akkor jó lesz a női is. Állt előtte pár lány, de csak beszélgettek. Bent is. Köszi, én ehhez nem vagyok hozzászokva, vécé előtt sorban állni. Oké, menjünk a fiúkhoz. Béna előtér, kis sasszézás, már bent is vagyok. Úristen, egy templom! Hat piszoár egy fiúra. Bocsi, nem nézek oda, úgyse vagyok vevő rátok, én csak egy fülkébe megyek. Az ötből. Köszi srácok, rendesek vagytok. Leválasztottatok a vécétekből nekünk, így is maradt belőle jócskán).

“Jag går ut ensam, stirrade på höjden. Detta skulle kunna passa ytterligare en nivå! Jag undrar vad som skulle vara bra? Vad de hade inte eleverna? Som alltid bär med sig sina rockar, påse. Hur som helst, lämnar. Att de vet bättre, och räkna ut om du behöver dem”.

(Kifelé egyedül megyek, bámulom a magasságot. Ide még egy szint elférne! Vajon mire lenne jó? Mijük nincs az egyetemistáknak? Mintha mindig magukkal cipelnék a kabátjukat, táskájukat. Mindegy, hagyjuk. Ezt ők sokkal jobban tudják, majd kitalálják, ha kell nekik).

Den tydliga om amning och tevésről'd helst inte säga något som du kan tänka dig. Den snackbar. Ren tur att jag såg, hörde, och jag är inte bunden till en rullstol. Naturligtvis kunde jag vara i mitt knä smidigt blöjor. Det skulle vara super. Ja, men poängen är, glöm inte: du är lam, är inte en vanlig vécétek, men du är snäll. Alltid hjälpa mig!

(A szoptatásról és a tisztába tevésről már inkább nem mondok semmit, el tudjátok képzelni. A büfében. Tiszta szerencse, hogy látok, hallok, és nem vagyok kerekesszékhez kötve. Persze akkor az ölemben simán tudnék pelenkázni. Szuper lenne. Ja, de a lényeg, el ne felejtsem: bénák vagytok, nincs egy rendes vécétek, de kedvesek vagytok. Mindig segítettetek!)

Építész vagy. Segíts Fridának!

Mutasd be a problémát, ahogy te látod. Kerüld a sok szöveget!
Készítsd el a saját koncepciódat (kizárólag) a 2. emeletre.
Válassz ki egy (vizes)blokkot, és azon mutasd be, hogyan gondolod közelebbről a megoldást.

Mindezt készítsd el 2 db fekvő A3 lapon, írd a neved mindkettő hátoldalára, add be a titkárságon hétfőn 15 óra előtt. Ugyanitt add be digitálisan is png vagy jó minőségű jpg formátumban, a felbontás legyen 300 dpi.

Ezt használd egészséggel!

Ha van kérdésed (legyen!), tedd fel csütörtök éjfélig kommentben, pénteken mind meg lesz válaszolva.

7 megjegyzés:

Évi írta...

Ha jól értem: adott egy leszuperált, két szint magas budi, kellene valami hely, ahol lehet pelenkázni, bent éjszakázás (pl. kx rajzolás :D) esetén tusoló, nem kell sorban állni a lányoknál és valami a pasiknak is? Szokott 1:100 lépték? Vagy leginkább az ötleten van a hangsúly, és akkor az a metszet/alaprajz/látvány kell, ami a megértéshez szükséges?

Névtelen írta...

"Kifelé egyedül megyek, bámulom a magasságot. Ide még egy szint elférne! Vajon mire lenne jó? Mijük nincs az egyetemistáknak? Mintha mindig magukkal cipelnék a kabátjukat, táskájukat. Mindegy, hagyjuk. Ezt ők sokkal jobban tudják, majd kitalálják, ha kell nekik"

Ez a dolog a folyosókra vonatkozik? A mosdókon kívül erre is kell megoldást keresni?
És egy mosdónak kell teljesíteni az bösszes kívánalmat (legyen valahol gender neutral, pelenkázó, akadálymentes minden szempontból), vagy ezeket "el lehet oszlatni" a teljes 2. emeleten és ebből egy mosdót kell jobban kifejteni?

Névtelen írta...

Nekem is lett pár kérdésem:

Mindegy, hogy férfi, vagy női wc-t választunk?
Mennyire átalakítható a vizesblokk? Kiszedhetőek egyes budik, mind maradjon meg, vagy ki is irthatom az

árnyékszékeket?

Névtelen írta...

Jól értelmezem, hogy ki kellene alakítani egy "nemtelen" mosdót, valamint a nagy belmagassággal kezdeni valamit? Meg egy egységes kis koncepciót az emelet mosdóhoz közeli részére? Egy pelenkázónak van létjogosultsága az egyetemen? Vagy ponthogy az egyéni értelmezés a feladat? Mennyire szabad elrugaszkodni a realitás talajától? Jöhetnek őrült ötletek is?

Formaibb kérdések: skiccektől 3D látványtervig, kézzel készült rajztól gépi modellig bármit lehet a tablóra tenni? Milyen léptékben kell megoldani? Nincs valami elvárt dolog, hogy pl. egy 20x20 m alaprajzi rész biztosan legyen a tablón?

Előre is köszönöm a választ!

Névtelen írta...

Formai követelmények vannak, vagy tetszőleges a feldolgozás? Alaprajz, metszet, modell?

Miklós Jancsó írta...

1. lényegében igen, de a 3 munkarészből az első a probléma bemutatása: és a tervezési programhoz némileg utána kellene nézni a dolgoknak. a világban is, és nálunk is. lépték és rajzfajta nincs megadva, az elképzeléseket kell hatékonyan bemutatni

2. folyosókat nem kéne áttervezni, csak a mostani vizesblokkok helye a tervezési terület. koncepció: teljes szint, terv: 1 blokk

3. mindegy, hogy mi van a kiválasztott blokkban, de a koncepcióból derüljön ki az egészről szóló elképzelés. a tartófalakon belül minden bontható vagy inkább bontandó.

4. az egyéni értelmezés fontos része a tervnek, őrült ötleteket csak az őrültség kedvéért nem kéne lerajzolni. meglepő, de logikus döntések elsőre látszhatnak őrültségnek.

5. bármit bármilyen léptékben be lehet adni a 2 db a3 lapon, de a cél az érthetőség.

+1. totál blöfföt, kamutervet nem kéne beadni, annál már egy becsületes gondolattalan terv is jobb. de igazából gondolatgazdag, kortárs, jól megcsinált és jól feldolgozott tervekre vágyunk.

Miklós Jancsó írta...

és még egy: a zsűri két meghívottja Glatz Zsófi és Komlósi Bence lesz, ők félig-meddig svájci építészek. nálunk végeztek pár éve, kimentek dolgozni és tanulni az ETH-ra, most itt vannak két hetet. és épp belefér nekik, hogy valóban tájékozott kortárs szemükkel segítsenek a tervekben megtalálni az európai (és egyéb, pl. építészeti) értékeket.