Állat van bent - zh 1

ELŐSZÓ:
Patricia Piccinini azt mondta: „We Are Family” és ezt csinálta:


Egy régi Velencei Biennálén Piccinini élethű emberállat figurái revelációként hatottak rám. Megértettem, hogy egyek vagyunk az állatokkal. Mi tényleg egy család vagyunk. Azóta gyűlölöm a passzióból vadászókat és utálom az állatkerteket is. Biztosan nem vagyok egyedül. Sokaknak lehet ellenérzésük a 2x3 méteres kalitkába zárt gepárd láttán. De gyerekként minden más volt. Hatalmas élmény volt egy állatkerti séta. A sok furcsa élőlény nagyon érdekesnek tűnt. Álmélkodva néztem a félelmetes tigris monoton fel-alá járkálását, a majmok bohóckodását, a medvék koldulását és hátborzongatónak találtam a krokodil ásítását. Csupa izgalom és meglepetés volt az egész. Az állatvilág hihetetlen gazdagsága jelent meg „kézzelfogható” közelségben.


FELADAT:
Tegyétek hát most félre ellenérzéseiteket Ti is, és ne tervezzetek bezárt kaput az állatkertre. Inkább ejtsétek ámulatba a gyerekeket (és ha még lehet a felnőtteket is), és tervezzetek egy érdekes fogadóépületet a kis Jászberényi Állatkert bejáratához.

ELŐÍRÁSOK:
A tervezési terület a 2-es épület(ek) bontása után rendelkezésre álló hely, vagy annak közvetlen környezete. A többi épület elbontása nem lehetséges. A kerítés újraépíthető, de a gyerekrajzos fal meg is tartható. Az épület megengedett homlokzatmagassága 9 m.


PROGRAM:
2 db női WC 1 mosdóval / 1 db férfi WC piszoárral, 1 mosdóval / 1 db akadálymentes WC (a személyzet ezt használja) / pultos recepció, pénztár, információ és ellenőrzési pont (1 fős személyzet) 5-10 m2 / pultos büfé és ajándéktárgy árusító hely (1 fős személyzet) 5-10 m2 / fogyasztótér, gyülekező és váróhely egyben 50 m2 / látvány-élmény-akció tér maximum 80 m2 (fogyasztótérrel integrálható)

MEGJEGYZÉS:
A látvány-élmény-akció tér homályos funkciójú dolog. Mérete lehet bármekkora, lehet csak egy effekt a házban. Alakja, kiterjedése tetszőleges. Arra szolgál, hogy feloldja az ember-állat viszonyból származó esetleges előítéleteket és elősegítse a belépést az ember alkotta világból az állatok világába. Izgalmasnak és szeretnivalónak kéne lennie. Lehet bemutatóhely, vagy akcióterület is.

AJÁNLOTT IRODALOM:
Janáky István: Lepkeház, magyar kiállítási pavilon 


BEADANDÓK: 
A terveket 2 db A3-as lapon (a neveteket a hátoldalakra írva) adjátok be 2016. február 25-én, csütörtökön 14.00-ig a tanszék titkárságára. A két lapot egyúttal digitális formában is kérjük 300 dpi felbontásban, png vagy jpg formátumban a tanszéki titkárságon feltölteni.

KÖTELEZŐ MUNKARÉSZEK:
Alaprajzok (környezettel), metszetek, nézetek, (homlokzatok) (lépték: M=1:100) és távlati kép, vagy modellről készült render, esetleg makettfotó két, jellemző nézetből, továbbá Google Earth-be illesztett helyszínrajz (lépték: M=1:500). A lapokra csak nagyon kevés szöveget írjatok! A rajztechnika szabadon választható. A léptékhelyesség fontos, de a rajzokat nem kell kótázni.

VERS:
Nézd, tényleg
egy állat van bent,
és boldogan nyihog,
néha,
és trappol,
farkát csóválja
dorombol,
ha nem futsz el előle,
ha megsimogatod.

LINKEK:
helyszín és állatkert és minden egyéb


Jó munkát kíván: Makrai Sándor (és Jancsó Miklós)

Kérdéseket megjegyzésben péntek éjfélig lehet feltenni, mindenre megpróbálunk válaszolni!

piccinini forrása itt, oroszlánok forrása itt 

4 megjegyzés:

Miklós Jancsó írta...

és a vers: http://konyvekplusz.blogspot.hu/2010/11/krasznahorkai-allatvanbent.html

Zelenai Orsi írta...

A pln-t 18-as verzióban is megkaphatjuk? Köszönöm!

Makrai Sándor írta...

Kedves Hallgatók!
Aki meg tudta 19-el nyitni az archicad fájlt, mentse vissza 18-ra és megosztva tegye fel valahova. Nagyon szépen köszönjük a segítséget!
ms

lánczky juli írta...

Valaki ki tudná nekem menteni a pln fájlt dwg-be? Köszönöm előre is!