Koncepcióterv

A koncepcióterv tartalma hagyományosan és hivatalosan a következő: 

1. Helyszín elemzése
2. Program elemzése
3. Beépítési javaslat
4. Építészeti vízió

helyszín elemzése kiterjed a természeti és az épített környezetre, ezek térbeliségére, minőségére, használóira, a közlekedési kapcsolatokra, a hely karakterére. 


program elemzése tartalmazza a funkcióból adódó méreteket, külső és belső funkcionális és közlekedési kapcsolatokat, a használó személyek és járművek számát, időbeli és térbeli eloszlását. 

beépítési javaslat egy vagy több változatban kifejtett megoldás, amely rögzíti a tervezett épület tömegét és annak viszonyát a környezethez, valamint a belső funkcionális csoportok elhelyezkedését. 

Az építészeti vízió javaslatot tesz a tervezett beépítés karakterére, vázlatos elképzelést mutat be a homlokzat, a nyílások, az elképzelhető anyagok tekintetében. 

A koncepciótervet a hallgató a tanszéken bemutatja. Az értékelésen az érdekelt tanszéki oktatók vesznek részt, és véleményezik a bemutatott koncepciót.

Ugyanez röviden: a lényeg az, hogy minél gyorsabban megértsük a helyszín és a koncepció leglényegesebb elemeit. 

A bemutatás digitális lesz, képeket lehet majd kivetíteni pár perc magyarázat mellett. Viszonylag kevés az idő, fejenként hozzászólásokkal összesen 15 perc, maga a bemutatás ennek legfeljebb a fele legyen!

A formátum jpg vagy png, mérete 2 megapixel (javasolt: 1920x1080). Más, pl. pdf, prezi nem kéne, mert sokszor lassabb. Zoomolás nem lesz, ne nagy lapokat zsugorítsatok össze!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A formátum 2 megapixeles felbontását hogy értelmezzem? Egy fekvő kép amely 16:9-es képarányú?
Magyarán az A3-as folyamatban lévő tervlapokat rendezzem át 42:29,7-ről [cm] 42:23,62-es arányúvá? Ha viszont 1920X1080 pixel képméretet adok meg akkor meg viszont a méretarányos rajzokat kell zsugorítanom.

jancsomiklos írta...

ja, nem ilyen szigorú a dolog: a projektorunk 1920x1080-at tud, és mivel a bemutatás vetítve lesz, érdemes előre elképzelni, hogy mi fog látszani. lehet más képarány is, senkit nem zavar, ha a pixelek egy része fekete lesz.

Névtelen írta...

Ja értem, köszönöm!