RR [Ronda Rom] - zh 2

Van a fantasztikus Bokodi-tónál egy félsziget, rajta egy Ronda Rom. Túlzás, hogy rom, a Bokodi Vízmű lakatlan épülete még nem életveszélyes, részben vagy egészben felújítható, egy későbbi átalakítás vagy bővítés alapja lehet. Csak ki kellene találni, mi legyen vele.

A Bokodi-hűtőtó arról híres, hogy sosem fagy be. Pontosabban erről volt híres, de tavaly leállt az erőmű, nem fűti a vizet már semmi, ezen a télen megjelent a jég. A horgászparadicsom a kicsi, lábakon álló házakkal még megvan, halak is vannak, de senki nem tudja, mi lesz pár év múlva. A barkácsolt stégek és házikók nem örök életűek, a különös idill napjai meg vannak számlálva.

A Rommal valamit kell kezdeni, és persze a félszigettel is. 

Az idilli környezetet érdemes kihasználni. Mozgás, játék, szórakozás, vendéglátás,  kiegészítésként szállásfunkció az első, ami eszünkbe juthat. Kapcsolódhat a vízhez, de ez sem kötelező. A Vízmű épületét meg lehet tartani, el lehet egy részét bontani, és ha indokolt, az egész bontható. A feladat lényege, hogy a környező települések lakói profitáljanak a változásokból. Oroszlány a szomszédban van, de még Tatabánya is csak 25 perc autózás. 

A beadás dátuma április 14. csütörtök 14 óra. A szokásos két lapot (fekvő formátumú A3, név a hátoldalon) várjuk digitálisan (png vagy jpg) és nyomtatva. A két lap tartalma és a cím kötött, figyelem! Az 1. lapra kerüljön a koncepció magyarázó ábrákkal, rövid (!) feliratokkal, területhasználattal és minden egyébbel, ami feltétlenül fontos a lényeg megértése szempontjából; a 2. lapra kerüljenek az épülettervek (alaprajz, metszet, látvány). Javasolt lépték 1:200. A cím szerepeljen mindkét lapon, és a RR [Ronda Rom] mintájára, de a Ronda Rom helyett a valódi cím legyen, pl: RR [Beltéri Paintball Központ] vagy RR [Összmagyarországi Hímzőközpont], stb.

Felhasználható anyagok innen tölthetők le. Kérdéseket szombat délig tehettek fel kommentben, éjféléig válaszolunk rá, de ez ne gátoljon senkit se a munka elkezdésében, ha ihletet érez vagy pont a szombat alkalmas.

képeket még töltünk fel! feltöltve, köszönöm Vincze Lacinak!

és a lényeg, egy dwg, majdnem kimaradt!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

1) Ha jól értelmezem összességében a kiírást, "csupán" annyi a feladat, hogy a meglévő helyszínt és épületet valami jó/hasznos/ötletes funkcióval ruházzuk fel, esetleg néhány nyílást, belső válaszfalat stb átvariáljunk, de új épület(ek)et tervezni nem muszáj.(Kivéve persze, ha valaki a totális elbontás mellett dönt.)

2) "A félszigettel is kezdjünk valamit." Ebbe pontosan mennyire mélyen kell belemenni? Csak a példa kedvéért, véletlenül se tessék komolyan venni, de tegyük fel, hogy azt mondom, a "ronda romból" virágmúzeum és virágkötő műhely lesz, míg a körülötte lévő területen, tehát a szigeten "bemutató park" és a "rózsa-szegfű-ibolya ültetvények". És ezt mondjuk egy koncepció ábra szintjén, az első lapon, sematikusan jelölöm. Ez így, ilyen színvonalon egy jó megoldásnak számít, vagy ezzel alul kezelem a problémát?

3) Az első, tehát a koncepció lapon mekkora léptékben érdemes ábrázolni a területet? Kell, hogy legyen konkrét érték, vagy az is elég, ha arányos?
(Természetesen még messze nem tartok itt, de elképzelhető, hogy csak szűkösen férne el mondjuk egy 1:500-as helyszínrajz, azért kérdezem.)

4) 1:200-as léptékű alaprajzokat milyen részletezettséggel kell ábrázolni? Bútorok, szaniterek stb kell, vagy elég funkció szerint feliratozni?

jancsomiklos írta...

válaszok
1. az épület tényleg nem vonzó, valamit kell vele kezdeni. bátran hozzá lehet nyúlni, a végeredmény legyen jól használható. új épületet nem kötelező tervezni, a koncepció függvénye.
2-3. a félsziget használata várhatóan erősen összefügg az épülettel. a koncepción kívül egy (bármilyen választott léptékű) helyszínrajz is kell, anélkül nehéz megítélni a tervet.
4. egyszerű bútorcsoportok jobban segítenek megérteni a tervet, mint a feliratok vagy színkódok, de ez is léptékfüggő: ha a beavatkozás lényege az épületen belül történik, részletesebb terv arányos, mint amikor a teljes félsziget a téma, több új épülettel.
+1: kidolgozott homlokzatok helyett inkább vázlatos 3d ábrákat érdemes csinálni, sokkal hatásosabbak!

jancsomiklos írta...

3. ponthoz: a helyszínrajz is bemutathatja a koncepciót, nem kell feltétlenül külön ábrázolni. ahogy jobban esik!

Unknown írta...

Kicsit kicsúsztam a déli határidőből, de remélem, még kaphatok rá választ.
A helyszínrajzon udvarként jelölt 0742/2 helyrajzi számú területre is tervezhetünk, (az is a félsziget része) vagy mindenképpen a 0742/3-on belül gondolkozzunk?
Előre is köszönöm!
Üdv,
Zsanett

jancsomiklos írta...

de jó, köszönöm! írni akartam direkt, hogy ezekre a telkekre vonatkozik a zh:
0742/2
0472/3
0742/4
0742/5
mintha az összes egy telek lenne.