Koncepciótervek tartalma

Idézek a tervező szakirányos tájékoztatóból a koncepciótervről, mert ennél többet nem tudok írni, meg hát nem is érdemes. A lényeg az, hogy minél gyorsabban megértsük a helyszín és a koncepció leglényegesebb elemeit. A hagyományos képzésben részt vevőktől is ugyanezt várjuk. Tehát:

 A koncepcióterv tartalma:

1. Helyszín elemzése
2. Program elemzése
3. Beépítési javaslat 
4. Építészeti vízió

A helyszín elemzése kiterjed a természeti és az épített környezetre, ezek térbeliségére, minőségére, használóira, a közlekedési kapcsolatokra, a hely karakterére. 

A program elemzése tartalmazza a funkcióból adódó méreteket, külső és belső funkcionális és közlekedési kapcsolatokat, a használó személyek és járművek számát, időbeli és térbeli eloszlását. 

A beépítési javaslat egy vagy több változatban kifejtett megoldás, amely rögzíti a tervezett épület tömegét és annak viszonyát a környezethez, valamint a belső funkcionális csoportok elhelyezkedését. 

Az építészeti vízió javaslatot tesz a tervezett beépítés karakterére, vázlatos elképzelést mutat be a homlokzat, a nyílások, az elképzelhető anyagok tekintetében. 

A koncepciótervet a hallgató a tanszéken bemutatja. Az értékelésen az érdekelt tanszéki oktatók vesznek részt, és véleményezik a bemutatott koncepciót.

3 megjegyzés:

Parai Zoltán írta...

A formátummal kapcsolatban érdeklődnék?
Rajzolt/nyomtatott kötelező (ennél lépték), vagy vetítés lesz és előregyártott képi/prezentációs anyaggal érkezzünk inkább? Ebben az esetben van valamilyen megkötés - kiindulva a zh vetítés jellegéből; értem ezalatt, hogy jobb lehet akár egy prezentáció jellegű magyarázó felépítettség, mint egy tablószerű bemutatás?
(Vagy lehet vetített előadás, de be is kell adni későbbi elemzésre...)

Előre is köszönöm!

Jancsó Miklós írta...

A vetített koncepció- és vázlatterveket kerülni szoktuk, mert (számunkra) fontos, hogy a tervlapokat egyszerre lássuk. Így könnyebben, gyorsabban áll össze bennünk a kép a helyről és a koncepcióról.

Jancsó Miklós írta...

Még egy pár nem elhanyagolható részlet: nem kell beadni semmit, csak bemutatni. Mindenkinek akkor, amikor sorra kerül. És nem fogunk A B C besorolást, sem egyéb osztályzatokat adni. Véleményeket fogtok hallani, amiket szabadon felhasználhattok a terv fejlődése érdekében.