3. zh - KISHATÁRÁTKELŐ


Egy egészen kis határátkelő Kispalád és Nagypalád (Velyka Palad’) között, a Palád-patak magyar oldalán. Reggel kinyit, este bezár. Éjszaka nem lehet átmenni, a lezárt sorompóknál vissza kell fordulni. Munkaidőben két határőr ül az irodában, ha jön egy biciklis, vagy egy eltévedt autós, kimegy, útlevelet vizsgál, benéz a csomagtartóba, tiszteleg, jó utat kíván. Amikor túl sok cigarettát, vagy gázolajjal telepakolt autót talál, intézkedik, erősítést kér. Délben megmelegíti az otthonról hozott töltött káposztát, kever egy neszkávét, aztán már csak a hátralévő órákat számolja. Műszak végén kezet mos, átöltözik, lelakatolja a sorompót. Holnap új nap, új kihívásokkal.

Ma még ebből semmi sincs meg. Van két földút, de csak a patak menti töltésekig érnek el, híd nincs, vagy ha van, nem alkalmas közúti összeköttetésre. Márpedig itt autók is járnak majd. De lesz aszfaltozott út, ha nem is buszoknak vagy teherautóknak, de lesz. Lesz két határellenőrzési pont, egy magyar és egy ukrán, mindegyik a saját területén. 

Meg kell hozzá tervezni az útvezetést és a híd helyét (helyszínrajzon), a magyar oldali épületet a sorompókkal (építész tervek, látványok). Megbeszélés november 17-én csütörtökön negyed kilenckor, beadás hétfőn, legkésőbb délután háromkor. Formátum a szokásos két A3-as lap, névvel a hátulján. A mellékelt térképekről a méretek leolvashatók: a vonalzó teljes hossza 500 m. (a két gát távolsága 105 m).


És még:

Sok mindent lehet gondolni egy határátkelőről. Lehetünk Európa keleti védőbástyája, hihetjük, hogy Kispalád és Nagypalád mindig egy volt, vannak olyanok, akik hisznek Nagy-Magyarországban még mindig, megint másoknak csak a csempészet jut eszükbe a határról, beleértve az embercsempészeket is, aztán ha valaki arra gondol, hogy ez egy kapu, ami hazánkat jelképezi, az se téved nagyobbat, mint aki egyszerű rendészeti ügynek gondolja. Lehetne folytatni még a felsorolást, de innentől már folytassa mindenki maga. Hogy mit gondol a témáról. Ez viszont legyen magánügy, mármint az, hogy ki hogy fogalmazza meg magában szavakkal. 

Tehát egy kikötés van: a terv csak műszaki információt tartalmazhat, egyéb szöveget nem!


A helyet itt találjátok meg: 

És ha azt gondoljátok a keresés alapján, hogy errefelé semmi sincs, akkor egy link, hogy mégis:

A kiírás a mellékletekkel együtt itt van:

2 megjegyzés:

Polyák Péter írta...

Tisztelt Tanár Úr!

Azt szeretném megtudni, hogy lenne-e lehetőség egy lista feltöltésére, hogy az első két zh alapján kiknek kötelező a pótlás, és kiknek javasolt javítási szándékkal a feladatok megoldása?

Előre is köszönöm!

Jancsó Miklós írta...

Nem fogok listát feltölteni, mert nem azokért van a blog, akiket nem érdekel a zéhák eredménye, akik nem akarnak tanulni a saját tervükből, akik nem akarnak tanulni a mások jó megoldásaiból, akik nem járnak órára. Az eredményeket meg lehet tudni a tanszéken.