Biró Emese - Extrém sport szállás - kx1

A Székelyföld szíveként is emlegetett Madarasi Hargita régóta a síelők kedvelt helyszíne. A hagyományos síelés és hódeszkázás mellett a Hargitán tavalytól egy új sport gyakorlására is lehetőség nyílik: az eredetileg csak egy verseny alkalmából megépített extrém park a nagy sikernek köszönhetően az idéntől már egész évben várja a fiatal sportolókat. Mivel ez a sport még úgymond „gyerekcipőben” jár, képviselői kis csoportot alkotnak, így a versenyekre és az edzésekre is családias légkör a jellemző. 
A tervezett épület az extrém park és a pályarendszer közvetlen közelében kap helyet. Konzolos tömegformálásának köszönhetően, melyet az extrém sportok jellege ihletett, messziről kitűnik természetes környezetéből. A fiatalok körében egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő extrém sportok a repülés adta szabadságérzetre, a gravitáció elleni „küzdelemre” épülnek. A levegőben akrobatikus mutatványokat látszólag játszi könnyedséggel végrehajtó, úgynevezett „freestyle” síelők is ezzel az érzéssel játszadoznak. Az építészet formavilágában hasonló „antigravitációs” jelleggel a konzol rendelkezik.
A síház függőleges részében a sátras jellegű alvórész, míg a konzolban egy ebédlő kap helyet, teljes körpanorámás rálátással az alatta elhaladó sípályára. A sátor jellegű alvóhelyek a táborok hangulatát kívánják idézni, az épület egyteres jellege pedig a családias légkört támogatja. Az acél térrácsos szerkezetet a síliftházak és síugrósáncok szerkezete ihlette. 

Helyszín: Madarasi Hargita, Székelyföld, Románia

Komplex tervezés 1 tervező szakirány 2012 2
Építész konzulens: Jancsó Miklós
Statikus konzulens: Erdélyi Tamás
Épszerk konzulens: Tóth Ferenc
Gépész konzulens: Egri István 
Villamos konzulens: Filetóth Levente
Kivitel konzulens: Wiesner György 

Nincsenek megjegyzések: