Bolt - zh 1

Változik a világ. Freud még kokaint szívott munka közben, a régi laktanyák kantinjában sört adtak, a rock nagyjait nem a rendőrség, hanem a heroin vitte el, a hallgatóság füvezett és LSD-re hallucinált, a filmekben egyik cigarettáról gyújtottak a másikra. Az egyetem folyosóin még lehetett dohányozni. Ja, ez nem is volt olyan régen.

Amikor általánosba jártunk, Kati néni az órán szívta a cigit. Mindig volt egy Sanyi bácsi, aki gyakorlati foglalkozáson meghúzta felfelé a pajeszunkat, mielőtt lefelé elindította a pofont. Tanító jelleggel, mert a gépek veszélyesek, a műhelyben nem lehet hülyéskedni. Még nem volt betiltva a körmös, de már műanyag vonalzóval kaptuk. A már említett Sanyi bácsi a nyolcadikosokat sörrel kínálta az úttörőtáborban. És volt egy Lajos bácsi is, aki sikkasztott. Ja, az már akkor is tilos volt.

A postás bácsi sosem volt részeg, csak mindig borszagú.

Nem volt egészséges táplálkozás.

Ma minden másképp van. Egyre több dologról derül ki, hogy az ellenségünk. Ami nagyon káros, vagy annak gondolják, az tiltott minősítést kap, eddig egyszerű. Ami közepesen káros (vagy nagyon, de a hagyományainkhoz hozzátartozik), azt megtűrjük. Minden kábítószer tiltott, tekintet nélkül a hatóanyagára, a fogyasztási szokásokra. A dohányzás megengedett. Az alkoholfogyasztás megengedett, egyelőre még szabadon vásárolható is, de ne jósoljunk ennek a szabadságnak túl nagy jövőt. A szerencsejáték eltűrt, és rendes adóbevételt is hoz, csak ne lássa meg senki. Szexbolt is lehet bárhol, persze szupertitkosan.

Ma itt tartunk, holnap persze minden legális kedvencünk bekerülhet a tűrt kategóriába. Nem egészséges a zsír, szalonnát csak szalonnaboltban lehet kapni, tükröző üvegek mögött. És a cukor! Nemzeti Édességboltok fognak nyílni, hogy kiskorúak ne vehessenek gumicukrot és csokit, enniük is csak szülői felügyelettel lehet majd.

Ha minden tűrt kedvenchez külön bolthálózat készül, mindent ellepnek a sötétített üveges üzlethelyiségek, pavilonok, bódék és függönnyel leválasztott sarkok. Lássuk be, ez nem cél.

Tervezzünk Nemzeti Önsorsrontó bolthálózatot! Minden eltűrt rossz egy helyen! Egy bolt, ahol lehet cigit, piát, disznózsírt, mirelit pacalt, energiaitalt, tejkaramellát, szexvideót, bulvárlapot és minden olyat kapni, ami rossz, tudja mindenki, és ezért (vagy nem ezért) mindenki ragaszkodik hozzá.

Nem kell nagy, 30-40 négyzetméter pont jó lesz.

Helyszín a térkép közepe:

Beadni hétfőn kell 15 óráig a tanszéki titkárságon két darab kötetlen tartalmú A3 lapon.

Két feltöltött légifotó, az egyiken egy 100 méteres vonalzó van, a másikon 200 méteres:


https://docs.google.com/file/d/0B7q2KVWYHGlEUWw0UFNSdDBKRjA/edit

És ami kimaradt: neveket a két lap hátoldalára kérünk, borító nem kell!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Te sem sok történelmet tanultál még.

Jancsó Miklós írta...

Így van! Gimiben volt két hármasom, egy kettesem és egy négyesem.