Határok / Edges

 

A Fenntartható Lakóhelyek Műhely témakiírása a Komplex tervezés tantárgy 2023 nyári félévére.

Tatabánya Újváros szocreál és szocmodern lakótelepének funkcionalista lakásai nem felelnek meg a 21. századi igényeknek. A házak artikulálatlan, parkolónak használt zöldfelületekre néznek, a minimumra méretezett lakások nem tudják lekövetni a használói igények változását. Új munkalehetőségek megjelenésével, a városi életforma terjedésével egyre nő az igény újabb lakhatási lehetőségek iránt. 

Tatabánya önkormányzata 300 új lakást szeretne építeni. Vajon milyen terekben történik a kortárs városi lakhatás? Milyen módon lehet a kortárs lakáshasználatot egy meglévő lakótelepbe integrálni? 

A Fenntartható Lakóhelyek Műhely a következő félévben a lakóterek határainak vizsgálata útján tesz kísérletet a válaszadásra. A felvetett téma a lakásépítészet különböző léptékeiben értelmezhető: épület és környezet határán, mint a Lacaton & Vassal rixheimi kollektív házában; lakótér és közös terek határán, mint a Studio Vlora luchwisei házában; lakótér és lakótér határán, mint a Peris + Toral cornellài bérlakásain; vagy a lakófunkció és más funkciók keveredésében, mint a Brandlhuber+ berlini Lobe Block műteremházában.

A témát közfunkciókkal kevert többlakásos házak tervezésén keresztül vizsgáljuk – mint például piac és szociális bérlakás, vagy közösségi terek és cohousing – a tatabányai Turul téren, Kond Vezér utcai régi piac helyén vagy a hallgatók által felkutatott más újvárosi helyeken.

A témával és a félévvel kapcsolatos kérdéseitekre szívesen válaszolnak a műhely oktatói. Jelentkezni portfólió leadásával és a választott oktatók sorrendben történő megjelölésével lehet majd januárban. További infó a felvétel menetéről a komplex blogon fog megjelenni.


választható oktatók a Fenntartható Lakóhelyek Műhely oktatói: 

Hild György DLA, Jancsó Miklós DLA, Weiszkopf András

kép:  Brandlhuber + Emde, Burlon & Muck Petzet Architekten: Lobe Block (2018), forrás: Erica Overmeer / thisispaper.com


Nincsenek megjegyzések: