Koncepciótervek bemutatása

Nincs új a nap alatt, legfeljebb nektek, akik most mutattok be először komplex 1 koncepciótervet. Annyi az eltérés az ütemtervtől, hogy csak csütörtökön lesz bemutatás, hála a keresztfélévnek. Készült pontos beosztás a konzulensekkel egyeztetve, arra kérlek titeket, hogy legyetek pontosak, adjátok elő tömören a lényeget, és akkor mi is hamar megértjük, hogy miről szól a "terv". A mintatervek között találtok egy koncepciótervet, a forma miatt érdemes megnézni. Nem kell pontosan ilyet, de nagyjából ennyi információ  ebben a formában egyszer már bevált.
Ha valakinek a javasolt időpont nagyon rossz, lehet cserélni. Az első négy hely fix, ezeket egyeztettük. Akkor az időpontok:



Mint fél éve, most is idézek a tervező szakirányos tájékoztatóból a koncepciótervről, mert ennél többet nem tudok írni, meg hát nem is érdemes. A lényeg az, hogy minél gyorsabban megértsük a helyszín és a koncepció leglényegesebb elemeit. A hagyományos képzésben részt vevőktől is ugyanezt várjuk. Tehát:

A koncepcióterv tartalma: 

1. Helyszín elemzése
2. Program elemzése
3. Beépítési javaslat
4. Építészeti vízió


helyszín elemzése kiterjed a természeti és az épített környezetre, ezek térbeliségére, minőségére, használóira, a közlekedési kapcsolatokra, a hely karakterére. 

program elemzése tartalmazza a funkcióból adódó méreteket, külső és belső funkcionális és közlekedési kapcsolatokat, a használó személyek és járművek számát, időbeli és térbeli eloszlását. 

beépítési javaslat egy vagy több változatban kifejtett megoldás, amely rögzíti a tervezett épület tömegét és annak viszonyát a környezethez, valamint a belső funkcionális csoportok elhelyezkedését. 

Az építészeti vízió javaslatot tesz a tervezett beépítés karakterére, vázlatos elképzelést mutat be a homlokzat, a nyílások, az elképzelhető anyagok tekintetében. 

A koncepciótervet a hallgató a tanszéken bemutatja. Az értékelésen az érdekelt tanszéki oktatók vesznek részt, és véleményezik a bemutatott koncepciót.

1 megjegyzés:

tóth gábor írta...

mekkora a bemutatandó maximum? 4-6 db A1?
köszönöm