Tóth Gábor - Református központ - kx1



hol
A tervezési terület Budapest belvárosában található; a Kálvin tér, a Lónyay utca és a Török Pál utca határolja; a telkek tulajdonosa a Kálvin téri Református Egyházközség.

most
A jelenleg álló épület 1922-24 között épült, az előtte itt állt iskolát 1914-ben bontották le. A beépítés követi az utcák vonalát, szabálytalan U-alakú, a templom felé -kerítéssel lezárt- szabálytalan belső udvarral csatlakozik (ami kihasználatlan és elhanyagolt), nincs meg a templom körüljárásának lehetősége.
Az épületegyüttesben az utca emberének feltűnő -bérbe adott- áruházon kívül az egyházközség központja (lelkészi hivatal, gyülekezeti ház, parókia, sekrestye), egyházi kötődésű szervezeteknek bérbe adott irodák, lelkészlakások találhatók.
A szomszédos Kisképző helyhiánnyal küzd, az épületüket lassan kinövik, gyakorlatilag csak a szaktantermeknek tudnak helyet adni. Időszakosan galériákat bérelnek a város több pontján a hallgatói kiállításoknak. Ahogy a Kisképzőnek, úgy a vele szomszédos általános iskolának sincs tornaterme, bérelniük kell.

mit
A tervezés során lebontom az U-alakú épületet és a templomhoz hátulról tapadó sekrestyét, így juttatva levegőhöz a templomot. Az új beépítés is épít térfalat a Kálvin tér és Lónyay utca felé, ezek szükségesek a városszövet folytonosságához. Az új épület homlokzattal fordul a templom felé, ezzel megszűnik az eddigi bizonytalanság a szövetben. A templom mögött egy intim tér jön létre, ami méltó a templomhoz és a Kisképzőhöz; bekapcsolja az eddig szervízútnak használt Török Pál utcát a város életébe. A szabályozási terv a Török Pál utca folytatásaként egy átkötéssel számol a Ráday utca és az Üllői út között, ezzel az új tér összekapcsolódhat a Szabó Ervin térrel, tovább vezetve egészen a Pollack Mihály térig.

mi lesz
Az új épület nagyrészt megtartja a régi funkciókat: itt lesz az egyházközség központja, hivatali és közösségi helyiségekkel, emellett biztosít bérirodákat a fenntartáshoz. Rajztermek, galéria, tantermek  és előadók is lesznek az épületben, a föld alatti szinten tornaterem készül; ezek megoldják az iskolák helyhiányát. Egy 17 parkolóhelyes mélygarázs is készül. Az eddig lelkészlakások a  szintén egyházi tulajdonú Török Pál utcai bérházba kerülnek. Egy új sekrestye is épül, biztosítva a lelkészi előkészületet az istentisztelethez, és egyben a lejáratot a kriptához. 

Helyszín: Budapest IX. 

Komplex tervezés 1 2011 2 
Építész konzulens: Vincze László
Statikus konzulens: Vető Dániel
Épszerk konzulens: Kapovits Géza
Gépész konzulens: Viczai János
Villamos konzulens: Vidovszky Ágnes
Kivitel konzulens: Rostás Zoltán

tabló 1 tabló 2

Nincsenek megjegyzések: