4. zh - Kis borghi

A hely Tinnye. "Mintha Toszkánában lennénk". A régi település határában több száz méterrel a jelenleg belterülettől egy Bf. 217,4 m magasságú dombtetőn 20 lakásos lakóegyüttest kell terveznetek. A szabályozási lapon ábrázolt három csoportház közül ez a jobb oldali, a keleti.

Részlet a szabályozásból: A Keleti- Gerecse vidéke mediterrán hangulatot áraszt. A tervezési terület a község északi részén, a 11107-es számú, Jászfaluba vezető út nyugati oldalán található. Ez a hely jelenleg beépítetlen. Főként gyepterületek találhatók itt, melyeket legeltetésre használnak. A réteket helyenként, foltokban erdős facsoportok bontják meg. A domborzati adottságok változatosak, lankás és meredekebb domboldalak, völgyek váltják egymást kanyarogva. A hely adottságai kedvezőek, a magasabb pontokról szép kilátás nyílik a környező tájra. Két oldalán a jövőben is megmarad a „hagyományosan árutermelő” övezeti besorolás, tehát várhatóan hosszú távon megőrződik a jelenlegi állapot. A területre kertvárosi csoportházas beépítést javasolunk. Itt a telkek igen nagy – minimum 2 ha - területűek lesznek. A tervezett lakóépületek a dombtetőkön (esetleg kis, saját használatú kerttel) helyezhetők el, az őket körülvevő, összefüggő nagy közös tulajdonú zöldfelületek belsejében. A fennsíkokra, bokros épületcsoportot, „borghi"-kat terveztünk, amelyek az intenzív növényzet gyűrűjében, mint régi várak, tanyák, lakótorony csoportok, városmagok, udvarházak, várudvarok helyezkednek majd el. Az itt kialakított házak kis terekkel és szűk utcácskákkal, sikátorokkal kapcsolódnak egymáshoz, helyenként zártsorúan is. Várhatóan azok vásárolnának majd bennük lakást, akik szeretnének nyugodt, csendes zöldövezetben élni, de nem akarnak nagy saját kertet gondozni, és magas szintű közösen működtetett kiszolgáló háttérre (uszoda, szauna, szolárium, kondicionáló terem, klub, stb.) vágynak. A tömb belsejében található erdős facsoport közös zöldterületként a csoportházas telkekhez kapcsolódik majd. A csoportházak feltárása a környező utakról, utcákból történhet.

Program: Tervezendő egy 20 lakásos lakóépület 40-160 m2-es (átlagosan 70 m2-es) lakásokkal, egy fitness klub akár két szinten is, melyben kis öltözők, kondiszoba, szolárium, szauna, kismedence (6X3 m), pezsgőfürdős kád van, és egy büfé (kávézó, teázó, reggeliző), mely vegyesbolt és trafik is egyben, valamint
20 állásos garázs személyautók számára, mert meg kell oldani a gépkocsik zárt, temperált térben való tárolását is lakásonként 1 parkolóhellyel.

Előírások értelmezése: Az építménymagassági megengedett maximumát (max. 7,5 m) az épületek összevont alakzatára kell érteni. Mintha valamennyi egységet egy főépületként kezelnétek. A kb. 20.000 m2-es, háromszög alakú, közutakkal határolt telek megengedett maximális paramétereit nem kell teljesen kihasználni. A kiírás részletes programot ad. Ez körülbelül a lehetséges beépítés fele. A redukált mennyiség a feladat könnyítését szolgálja, és annak érdekében történik, hogy kevesebb manuális munkát és egyszerűbb térszervezést lehessen létrehozni.

Beadandó munkarészek: A terveket 2 db A/3-as formátumú lapon kell kidolgozni (borítót nem lehet beadni), és legkésőbb 2007.03.19-én 2012. 11. 26-án 15 óráig kell leadni a tanszéki titkárságon. A földszinti alaprajz rétegvonalas legyen. Az alaprajzokon ábrázolandó az összes rámpa, lépcső, lift, támfal, teherhordó fal és válaszfal a nyílásaikkal együtt, valamint a gépkocsi parkolóhelyek, magán és közös zöldfelületek, fedett helyek, és burkolt felületek is. A pincealaprajz az emeleti alaprajzokkal összevonható. Távlati kép (kézi, vagy gépi) vagy modellfotó kötelező. Itt csak a tömegkapcsolatok érdekesek, nem szükséges a nyílásokat ábrázolni. A technika is tetszőleges. Helyszínrajzot, metszetet, homlokzatot nem kell beadni.

Letölthető anyagok itt.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lenne pár kérdésem a feladatkiírással kapcsolatban:
1. "Tervezendő egy 20 lakásos lakóépület" -> Ez azt jelenti, hogy egy összefüggő épületet kell tervezni mindenképp?
2. "A pincealaprajz az emeleti alaprajzokkal összevonható." -> Ezt hogy kell pontosan érteni?
3. Esetleg pár helyszíni fotó nem áll rendelkezésre?

Névtelen írta...

A térképek léptékéről van valami információ?

Névtelen írta...

Milyen szinten kell berendezni a lakásokat? Elég csak szaniter, vagy az sem kell?

Jancsó Miklós írta...

Írtam választ, de eltűnt, nem értem. Szóval a szabályozási lapon van három nagyon rosszul olvasható kóta, 16 méteres útszélesség két helyen és egy 50 méteres kóta lent. Ezeket lehet használni, meg persze a google earth is működik. Bocs a slendrián kiírásért.
Berendezni nem kell, elég az, ha a fürdőszobák azonosíthatók a rajzokon.

Névtelen írta...

Az alaprajzok milyen léptékűek legyenek?

Jancsó Miklós írta...

Ahogy kifér a két lapra.

Névtelen írta...

Az első két kérdésre mi is a válasz?

Jancsó Miklós írta...

Az első két kérdésre mobilról válaszoltam, többet nem teszek ilyet. Felszívódott.
1. nem kell feltétlenül összeépített lakásokból álló ház.
2. ha ismétlődő elemek vannak, vagy szimmetrikus valami, akkor egy rajzra össze lehet rakni pincét és más szintet, csak érthető legyen.
3. fénykép nincs, de a borghi szóra rá lehet keresni : )

Jancsó Miklós írta...

A négy beadott zéhá első ránézésre sikeres, szóval megvan mind. Azt nem állítom, hogy különösebb izgalmat váltott volna ki, de még megnézzük rendesen. Hátha akkor!