Fürnstáhl Anett - Panzió - kx1




Program: 
A választott helyszín a Dunakanyar legszebb részén, Dömösön, a Duna partján, festői panorámával rendelkező, kiválóan megközelíthető hely, a Szent Mihály heggyel szemben.
Három oldalról a Malom patak, külterületi ártér és a 11-es főút határolja.
Az ingatlan előtt halad el a hamarosan épülő EUROVELO kerékpárút, valamint a tervbe vett új főút, melynek tengelyétől számított 50m-es sáv nem építhető be (közpark).
Ahhoz képest, hogy Dömös Visegrád mellett elhelyezkedő falu, elég sok lehetőség van a megközelítésére: 
 - közúton a 11-es főút gépjárművel, autóbusszal (buszmegálló kb. 100m-re)
 - vízi úton hajóval vagy egyéb vízi járművel (hajóállomás, révkikötő)
 - vasúton a 70-es vonalon (Budapest-Szob),  a Duna túloldalán
A környező épületek többnyire földszintes, nyeregtetős családi házak, a főút túloldalán jelenleg üresen álló állami tulajdonú ingatlan, a valamikori Bergmann panzió (2 szint+ tetőtér), majd Vasas üdülő, a tervek szerint a Duna-Ipoly Nemzeti Park látogató központja lesz. A telket határoló patak túloldalán pedig a dömösi kemping található, étteremmel, bárral, üdülőházakkal, sátorozási helyekkel, medencével.
A tervezési helyszínre egy panziót képzeltem el, mivel közlekedési szempontból kiváló, örök panorámás, rengeteg látnivalóval, nagyobb városokkal körülvéve (Esztergom, Visegrád).
A tervezési koncepcióm arra éleződött ki, hogy a természeti adottságoknak köszönhetően a panoráma szempontjából akármerre lehetne tájolni a lakóegységeket, mivel mindenhol szép a kilátás (Duna, Szent Mihály-hegy, Pilis hegység).

Koncepció:
Összegyűjtöttem a telek közvetlen látnivalóit, valamint távolabbi szemszögből nézve a nevezetes pontokat ( pl.: visegrádi fellegvár, esztergomi bazilika), ezek irányokat határoztak meg, melyekre felfűztem a lakóegységeket, így minden blokk más-más irány felé mutat, különböző nevezetességre fókuszálva. Ezt a koncepciót tovább erősíti a lakóegységeknek a látnivaló felé történő teljes falfelületű megnyitása, mintha egy távcső lenne.
Az egész épület kétszintes, földszinten található a közösségi funkciók, wellness részleg, recepció, az emeleten pedig a szobák. Mindkét szint ugyanerre a struktúrára épül, annyi különbséggel, hogy a földszinten található (lakóegységeknek megfelelő) blokkok kisebbek, beljebb húzódtak, valamint a bejárati résznél fogadótérként, fogyasztótérként kiteresednek.
A blokkokat összekötő közlekedő rendszer közösségi funkciót is magába foglal, nyílásokkal való megtörése is utal a lakótömbökre, tömegben olyan mintha egy üveg testből nyúlnának ki a tömör blokkok.
A közlekedő tér/közösségi tér lapostetővel van lezárva, ehhez kapcsolódik a lakóegységek ferde teteje, melyeken napelemek elhelyezhetők.
Függőleges irányú közlekedése egy egykarú lépcsővel és egy lifttel van megoldva.
Az épület megközelítése gépjárművel nem a főútról történik, mivel elég veszélyes az épületnél elhúzódó „S” kanyar, helyette a túloldalon a kempinghez vezető úton történik, a patak felett kialakított átjárással. A bekötőút/parkolás a szomszédos épület és a tervezett épület között lett kialakítva, hogy az épület a lehető legmesszebb kerüljön a szomszédos épülettől.
Gyalogos megközelítése főleg a Duna felől történik, így az épületben kialakul egy keresztirányú közlekedés. Továbbá a wellness részlegnél is van egy kijárási lehetőség, így a területen a bejáratnál, fogyasztótérnél és a wellness blokknál alakul ki teresedés.
Az épület földszintjén a wellness részben szauna, szolárium és masszázsterem kap helyet, továbbá egy büfé melegítő konyhával, fogyasztótérrel, ezeket a funkciókat csak az ott lakók használhatják. Az emeleten pedig 9db két ágyas szoba található zuhanyzós fürdőszobával, előszobával, így a panzió 18 főt képes befogadni.

Helyszín: Dömös

Komplex tervezés 1 tervező szakirány 2012 1
Építész konzulens: Hild György
Statikus konzulens: Draskóczy András 
Épszerk konzulens: Reisch Richárd
Gépész konzulens: Egri István 
Villamos konzulens: Filetóth Levente
Kivitel konzulens: Wiesner György 

tabló 1 tabló 2

Nincsenek megjegyzések: