Juhász Janka - Sporttábor Ábrahámhegyen - kx1

A Balaton északi partján, a Badacsony-hegytől keletre, Révfülöp községtől 5 km-re, a 71-es út mentén található Ábrahámhegy. 2,8 km-es tóparti szakasz, 7 km2 terület és 5 km2 vízfelület tartozik a településhez. Ábrahámhegy ideális terepe a nyári táboroknak, a falu pedig különösen elkötelezettje a sportoknak. A Park utca végén található sátortábor egy főépülettel már műszaki állapota miatt nem tudja ellátni feladatát, kevés érdeklődőt vonz. Ezért gondolom, hogy létjogosultsága lenne ezen az egyedülálló Balaton-parti telken egy ifjúsági sport tábornak, mely elsősorban a különleges pálya-, vagy eszközigény nélküli sportok, főleg a küzdőportok űzésére lenne alkalmas, de minden más mozgásforma művelőinek, pl. tánctáboroknak, kézműves táboroknak is helyet adhatna. A tábor egyszerre két 30 fős vagy egy 60 fős társaságot tudna kiszolgálni maximálisan.

A tervezett kialakítás szerint a tábor 9 különálló épületben helyezkedik el.   Van egy recepció+raktárépület, 1 ebédlő+konyhaépület, egy épület edzőteremmel, 6 db szállásépület, egységenként 2 épületrésszel, és közös terasszal. Egyik lakóegység 4+2 fős (2 fő az emeleten), a másik 4 fős.

Az épületek elhelyezését befolyásolta, hogy a lakóépületek minél közelebb kerüljenek a parthoz, és minél messzebb a vasúttól. A telek adottsága még a bejárathoz közeli facsoport, melynek „körbeölelése” épületekkel már a tervezés elejétől fogva szempont volt. A legoptimálisabb megközelítés, ha az utcáról egyenesen be lehet jutni, és a belső központi „utcán” haladni tovább az ebédlőig és a nagyteremig. Az épületek eltolt viszonya több szabadságot enged meg a táborlakóknak, és változó tereket hoz létre, illetve a lakóegységek csoportjai kevésbé zavarják egymást. 

A tömeget kétféle építési anyag, a beton és a fa kapcsolata határozza meg. A beton héj önmagában csak néhány oldalról határolja a teret, a környezet mintegy átfolyik rajta, minimális épített környezetet alakítva ki, ami nyáron szükséges. Ezt egészítik ki a lakóegységek szendvicsszerkezetű fa kubusai, a befolyó természet kiegészítéseként. 
A tömegformálásban szerepet játszott a nagy, fedett terasz, ami a szobák lakói közötti szoros társasági élet megléte miatt kerültek kialakításra, teret adva a nagy esti beszélgetéseknek a Balaton partján.

Helyszín: Ábrahámhegy

Komplex tervezés 1 tervező szakirány 2012 1
Építész konzulens: Dankó Zsófia 
Statikus konzulens: Draskóczy András 
Épszerk konzulens: Reisch Richárd
Kivitel konzulens: Wiesner György 
Gépész konzulens: Egri István 
Villamos konzulens: Filetóth Levente

tabló 1 tabló 2

Nincsenek megjegyzések: