Nyerges Judit - Fogadóépület - kx2


A tervezési terület a Pál-völgy Budapest II kerületében a Szépvölgyi út mentén található. A hely nemcsak amiatt különleges, hogy egy teljesen beépített lakóövezet közepén, egy hatalmas völgyben maximálisan a természet mélyén lehetünk mindentől távol érezve magunkat miközben Budapest szívében vagyunk, hanem azért is, mert itt található a Pálvölgyi és Mátyás-hegyi barlangrendszer bejárata is, ami múlt év decemberétől immáron már Magyarország legnagyobb összefüggő barlangrendszerévé vált.
A népszerű kirándulóhelyre és turisztika célponttá vált helyszínre multifunkcionális épületet terveztem, ami igyekszik a lehető legkisebb alapterületen minden igénynek megfelelni. Ez egy átfogó területfejlesztési koncepcióba illeszkedik, ami az egész völgy turisztikai feltárását tartalmazza különböző kiegészítő épületekkel, és eltérő minőségű túraútvonalakkal. A látogatónak szabadon irányított, az épület kikerülhető, de szervesen illeszkedik a bejövő forgalom útjába, és mintegy indítója a magasabb pontok felé vezető túraútvonalaknak. 
Az épület alapkoncepciója a terület múltjára, a kőfejtésre támaszkodik, ami nélkül sosem találták volna meg az itt rejlő természeti kincseket. E szerint a tömeg egy befelé forduló saját világ, mely minden eszközzel a nyers sziklafalra összpontosít, azt mintegy kiállításként mutatja be. Az épület karakteresen két részre tagolódik, a külső sáv a kiszolgáló funkciókat tartalmazza, közte és a sziklafal között pedig egy átmeneti közönségforgalmi tér található, ami a kültér egyfajta belső bugyra, fedett, de a nyári használat során folyamatosan nyitott. A két végén tolóajtó gondoskodik az éjszakai biztonságtechnikai bezártságról, valamint a csökkentett téli használat alatt a hideg ellen való védekezésről. A tér egyik fele állandónak tekinthető kávézóként szolgál, míg a másik egy mobil paravánrendszerrel alakítható kiállítássá, vagy akár teljesen le is zárható előadások, vagy oktatási tanórák alatt. 
A kétfajta tér mind szerkezetileg, mind statikailag, mind gépészetileg eltérő, hiszen a kiszolgáló rész egy teljes értékű épület mely megkívánja a szigetelést, fűtést, szellőzést, ám az a szikla mellett úgysem teljesíthető, de igény sincs rá.

Helyszín: Budapest II. Pál-völgy

Komplex tervezés 2 tervező szakirány 2012 1
Építész konzulens: Nagy Márton
Statikus konzulens: Vajk Rita
Épszerk konzulens: Kuntner Ferenc
Gépész konzulens: Egri István
Villamos konzulens: Filetóth Levente

tabló 1 tabló 2

Nincsenek megjegyzések: