Magyar Pavilon - zh 2

2013 OKTÓBER 7. WORLDPRESS:
A nemzetközi életben nagy megdöbbenést keltett a hír, hogy Olaszország lemondta az eredetileg Milánó által megnyert Nemzetközi EXPO 2014 megrendezését. A nemrég tartott bizalmi szavazáson megerősödött Enrico Letta olasz miniszterelnök ma délelőtt beszédet mondott a parlament felsőházában, melyben kifejtette, hogy az ország eladósodása és a régóta tartó gazdasági recesszió, nem teszi lehetővé az ilyen mértékű állami presztízs beruházás megvalósítását. Bejelentését a résztvevők ovációval fogadták. Délután a képviselőházban nagyjából hasonló kinyilatkoztatást tett, melyben megerősítette, hogy a döntés végleges és felkérte az Expón rész venni kívánó országokat segítsenek a probléma megoldásában. Letta kijelentette, hogy nem tartja kizártnak, hogy valamelyik feltörekvő kelet-európai uniós tagállam rendezze meg az Világkiállítást.

2013 OKTÓBER 10. HÍRINDEX:
A Párizsban székelő Nemzetközi Kiállítási Iroda (Bureau International des Expositions) felkérte a Visegrádi Négyeket, hogy dolgozzanak ki egy új konstrukciót a 2014-es EXPO megrendezésére. A BIE nyilatkozatában felhatalmazta a V4 tagországait az expo új tematikájának meghatározására is. A rendezés jogának átruházásának egyetlen feltételeként csak azt szabta, hogy a rendező ország vagy országok teljes körű garanciát vállaljanak a várhatóan három hónapos rendezvény zavarmentes lebonyolítására.

2013 OKTÓBER 14. HARSONA.HU:
Az MTI jelentése szerint a Varsóban megtartott Visegrádi Négyek rendkívüli tanácskozásán Magyarország kivételével valamennyi tagország mereven elzárkózott az EXPO rendezésében való részvételtől. Hazánk képviselőit azért is meglepte a szövetségesek hozzáállása, mert az előzetes egyeztetések alkalmával bíztató együttműködés körvonalai rajzolódta ki. A magyar kormányfő a megbeszélések után adott sajtó tájékoztatóján úgy fogalmazott: „Magyarországnak el kell gondolkodnia azon, hogy az elrontott 96-os Bécs-Budapest EXPO után nem lenne–e érdemes megtépázott presztízsét evvel a váratlanul jött lehetőséggel élve helyreállítania.”

2013 október 21. MAGYAR ÉLET.HU:
A Magyar Kormány ma délelőtt bejelentette, hogy Magyarország kész megrendezni a 2014-es Világkiállítást. Az EXPO új jelmondata: a „Homo Creativus” A szlogen utal a magyarok híresen jó megítélésére a tudományok és művészetek terén. „A magyar ember köztudottan újító és alkotószellemű. Budapest a térség művészeti és kulturális centruma. A film, a zene, a színház és tánc fellegvára. Gazdag építészeti öröksége és kitűnő fekvése közkedvelt turisztikai célpont jelenleg is. A javuló gazdasági környezet, az egyre jobban teljesítő magyar gazdaság, valamint a csökkenő munkanélküliség és infláció következtében az ország nemzetközi megítélése jelentősen kedvezőbb, mint bármikor a rendszerváltás óta!”- jelenítette ki a miniszterelnök az országházban tartott díszbeszédében. A kormányfő elmondta azt is, hogy tekintettel a rendkívül rövid határidőkre, a magyar pavilonra nem lehet pályázatot kiírni. Ennek tervezésével már meg is bízta a BME Építészmérnöki karát. Arra a kérdésre, hogy miért éppen rájuk esett a választás röviden csak annyit mondott, hogy a karon tanuló diákok mindegyikének közreműködésére számítva egy igazi „brainstorming” eredményeképp sok kitűnő építészeti ötlet várható.

2013 október 24. MAGYAR GAZDASÁG:
Csütörtök délután sajtótájékoztatót tartottak az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztériumban. A nagyszámú újságíró részvételével lezajlott megbeszélésen napirendre került az EXPO gazdasági háttere és konstrukciója is. A rendezéssel kapcsolatban kiderült, hogy Budapest nem a szokásos zöldmezős beruházásban gondolkodik, hanem a még beépítetlen fővárosi telkek és foghíjak beépítésében. „A világkiállítás után is jól hasznosulhatnának ezek az idézőjelbe tett „pavilonok” vagyis a bemutatkozó nemzetek épületei. Az Expón résztvevő államok kiállítási épületei hasznos középületekként, vagy városképi látványosságként elégíthetnék ki a kerületek sokszor forráshiányos fejlesztési igényeit. A nagy költségű, és hosszas előkészítést igénylő külterületi beruházások helyett jól kézben tartott városrekonstrukcióként jelennének meg a külföldi beruházások. Az utóhasznosításukkor főleg a szabadidő, rekreáció, sport, szórakozás, vendéglátás és a kultúra szolgálatában állhatnának” - fejtette ki a felelős építésügyi államtitkár, majd azzal folytatta, hogy: ”Az egyik kiállítási épülettől a másikig sétálva az érdeklődők előtt feltárulhatnának a főváros legszebb részei és méltán híres épületei. A jó közlekedési viszonyok és a kis távolságok lehetővé teszik, hogy akár gyalog, akár kerékpárral, de akár tömegközlekedési eszközzel is kényelmesen és gyorsan elérhessék úti céljukat. Az emberi lépték és közelség, valamint a városba ágyazottság reményeink szerint fokozza majd a kiállítás-látogatás élményét és módot ad a külföldieknek Budapest jobb megismerésére is.” A maximum 500 m2 összes szint-alapterületű „Magyar Pavilon” a Műegyetem kertjében épül majd fel, a Központi épület szomszédságában, az ideiglenesen kiállított ODOO pavilon helyére, mely decemberben megkezdi országos bemutató körútját.

2013 OKTÓBER 29. ÉPÍTÉSZFÓRUM.HU:
A jövő évi Budapesti Expón a korlátozott számú foghíjtelek miatt - a rendezők elmondása szerint - csak „kreatív” épületek kaphatnak helyet a fővárosban. Az ötlettelen terveket visszaküldik majd átdolgozásra, és ha a második fordulóban sem születik szellemes mű, akkor a bemutatkozni szándékozó ország kizárásra kerül. A magyar építésztársadalom lelkesedéssel fogadta a hírt, de egyes nyugati körök rosszallásukat fejezték ki az eljárással kapcsolatban, mivel tisztázatlannak ítélték a kreativitás fogalmát.

2013 november 4. Kari Papír:
A Lakóépülettervezési Tanszéken tartott előzetes hallgatói tájékoztatón Makrai Sándor és Jancsó Miklós oktatóknak a magyar pavilonnal kapcsolatban feltett kérdésekre azt válaszolták, hogy annak építészeti megfogalmazását teljesen a diákokra bízzák. Értelmes határok között bármilyen pavilon megépíthető a Műegyetem udvarán. Konkrét program nincs, az elvárt használhatósági minimumon kívül. A kérdést tovább feszegetve az volt érezhető, hogy éppen a fiatal építészhallgatóktól várják az innovatív ötleteket a magyar géniusz bemutatását illetően. Makrai fontosnak tartotta elmondani, hogy nem plakátokat és nem írásműveket, hanem tetszőleges technikával készített M 1:200-as terveket várnak a november 11. 14:00-i határidőre. Jancsó pontosításként felsorolta a délután kettőre beadandó anyag tartalmát is: 2 db fekvő A /3 méretű, (borító nélküli, a hátoldalán az alkotó nevével jelölt) lapon szükséges a létesítmény 3 dimenziós környezetbe ágyazott megjelenítése is, mely lehet makett fotó, render vagy perspektivikus kézi rajz is. Közölték azt is, hogy a munka segítése érdekében egy közös vetítettképes megbeszélést tartanak november 7-én reggel 8:15-kor, az elkészült anyagot a tervek vetítésével egybekötött megbeszélés keretében 14-én 8:15 és 10.00 között ki is értékelik majd a K 274-es teremben.

Nincsenek megjegyzések: