Juhász Norbert - Fogaskerekű indóház és turisztikai központ - kx1

Program

Salgóbánya régi bányatelep, az 1800-as évek közepétől bányásztak itt kőszenet, melyet a salgótarjáni acélgyár hasznosított. A terület kizárólagosan az acélgyár tulajdona volt, csak saját használatra termelték az erőforrást, melyet közvetlen - először ló vontatta, majd fogaskerekű - ipari kisvasút szállított a a bánya tárókból a gyár területére. Ez a kisvasút, Magyarország első ipari fogaskerekűje volt az egyetlen igazi összeköttetése Salgóbányának a külvilággal: munkásokat, bányafát, építési anyagot, élelmiszert és persze szenet szállított. A bányatelep a Karancs-Medves vidékén, a Bükki Nemzeti Park területén fekszik 500 m tengerszint feletti magasságon. Körben erdők, völgyek, nem messze a Salgói vár áll, itt található a Medves-fennsík és a Zagyva forrásvidéke is.

Miután az 50-es években megszüntették a szén bányászatát (és ezzel együtt a kisvasutat is), Salgóbányán az enyészet, az elöregedés, az elmúlás lett úrrá. Egykori fénye (bányakaszinó, pezsgő élet, iskola, mozi, sportpályák, bányász- és mérnökcsaládok) megkopott, a mindössze 250 főre zsugorodott telep főleg idősekből és a kolónialakásokba telepített szociálisan hátrányos családokból áll. Salgótarján feltett szándéka, hogy az egykori bányatelepet visszavonják az élet körforgásába. Kihasználva természetközeli fekvését, a bakancsos turizmus egyik lokális központjává alakítaná a város. Ennek egyik jelentős lépése az ipari kisvasút visszaállítása a régi nyomvonalára, ezúttal szén helyett a természetbe vágyó turistákat szállítva.

Koncepció

A kisvasút végállomása eredeti helyére kerül vissza, immár épület formájában, váróteremmel és kiegészítő funkciókkal. A régi töltés szélességi mérete korlátozott, ezért az épület konzolosan nyúlik ki Salgóbánya szélén elinduló völgy irányába, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tájra, ezzel is hangsúlyozva a megérkezés, az ide érkező vendégek fogadásának ünnepélyességét. Az épület lényege az ipari múlt és az ipari jellegű funkció (fogaskerekű kisvasút), illetve a természet (mint az ház környezete és egyben létrejöttének oka) ellentétén alapul. A külső haránt irányú acélváz adja az épület fő szerkezetét, melyek egyben keretként (expandált fémráccsal burkolva) körbeölelik a belső, fa szerkezetű épületrészeket. Ez utóbbiak, ha az igény megváltozik, elbonthatók a fém szerkezetről vagy átalakíthatók.

Helyszín: Salgótarján-Salgóbánya

Komplex tervezés 1 tervező szakirány 2013 1
Építész konzulens: Villányi Norbert
Statikus konzulens: L. Nagy Zsuzsa
Épszerk konzulens: Dr. Takács Lajos
Gépész konzulens: Egri István
Kivitel konzulens: Wiesner György

Nincsenek megjegyzések: