Turi Lilla - együtt/lakó/ház - kx1

FUNKCIÓ
miért?
21. századra az életmód változásával teljesen átalakult a lakások használata. Eltolódott a virtuális és valós fizikai találkozások aránya, ami megváltozott helyzeteket teremt. A hagyományos
„szoba” fogalma -ami magába foglal egy alvó egy tanuló/dolgozó és egy tároló funkciót- sokszor szükségtelen gátja a találkozásoknak. Olyan lakó funkció tervezése a cél, ami sem nem kollégium, sem nem lakások sora, valahol a kettő között helyezkedik el- egyesíti mindkettő tulajdonságait. Közösségi és privát terek variációja.

kinek szól?
A célközönség nagyrészt egyetemisták, és a már független fiatalok rétege. Ma az iskola elvégzése és a családalapítás közti időszak átlagosan 10 évre kihúzódott. A kettő közötti eltelő évek alatt ennek a generációnak más igényei vannak mint korábban, ez az életmód felvet egy alternatív lakhatási lehetőséget. Természetesen nem csak nekik lehet igénye szorosabb közösség tagjaként élni. Családi kapcsolatok lazulása mellett, felmerül, lehet-e másfajta kötődéseknek helyet adni.

HELYSZÍN
kazinczy - király
A Kazinczy és a Király utcában is probléma a lakó közösség és a szórakozóhelyek konfliktusa. A környék kulturális és turisztikai vénája a városnak, egyedi és friss- az itt létesített szolgáltatások pumpálnak vért a kerület életébe. Ugyanakkor ha a lakófunkció háttérbe szorul, az utca kirakattá válik. A kettő konfliktusának javítására tesz kísérletet ez a terv.

BEÉPÍTÉS
Ma az üres telket intenzíven használják. Nappal a játszótér a kisgyermekes családokat vonzza, éjszaka azonban - hiába a kerítés- a Kazinczy utcában szórakozó fiatalok terepe lesz. Mivel a telket minden oldaláról tűzfal határolja, nincs igazi gazdája, felügyelet- rálátás, közvetlen szomszéd- hiányában amortizálódik. A beépítés kialakításakor fontos szempont volt, hogy az épület úgy gyógyítsa be a tömb "sebét", hogy közben
ne vegye el a városi közösség által használt teret.

Helyszín: Budapest VII.

Komplex tervezés 1 tervező szakirány 2013 1
Építész konzulens: Jancsó Miklós DLA

Statikus konzulens: Szabó Tímea PhD
Épszerk konzulens: Laczkovics János
Gépész konzulens: Egri István 
Kivitel konzulens: Wiesner György

tabló 1 tabló 2

2 megjegyzés:

eszter.vagvolgyi írta...

nem lehet likeolni,megosztani vagy ismételten béna vagyok?:)

jancsomiklos írta...

Okés?