Komplex felvétel 2021 2



Az őszi félévben a következő Komplex tárgyak indulnak:

Tervező szakirány Komplex 1 és Komplex 2 (hu/en)
Műszaki szakirány Komplex 1 és Komplex 2 (hu)
Msc Komplex 1 és Komplex 2 (hu/en)

Tárgyfelelősök: Nagy Márton DLA, Jancsó Miklós DLA


A Komplex tárgyak oktatói:


Bánáti Béla, Dankó Zsófia DLA, Falvai Balázs DLA, Hild György DLA, Jancsó Miklós DLA, Kolossa József DLA, Nagy Márton DLA, Perényi Tamás DLA, Sugár Péter DLA, Török Dávid DLA, Varga Tamás DLA, Weiszkopf András.


Feladatok, tematika:


BELAKÁS


Az épületek gyakran tovább maradnak fenn, mint az eredetileg tervezett rendeltetésük. A kiüresedés, elhagyatottság drámai fordulatokat hoz egy épület életében, ugyanakkor a hiány inspiráló is lehet. A funkcióvesztés a speciális igények kielégítésére készült épületek esetében sorsszerű, de sok esetben a szellemi, pénzügyi erőforrások, a közös akarat hiánya, váratlan társadalmi, politikai fordulat vezet oda, hogy egy épület magára marad. Bármerre járunk az országban, tapasztalhatjuk, hogy a gombamódra szaporodó új épületek között egy értékes épületállomány várja megüresedve sorsát, amely legtöbbször elbontásukat jelenti. 


Az épített örökségben gyökerező közös múlt, mint identitásunk alapjának megőrzése, az értékmentés, az épített környezet evolutív folyamatainak fenntartása az építészek kötelessége. A megőrzés csak új funkció befogadásával lehetséges, hiszen a cél nem a kiállítási tárgyként való konzerválás, hanem a használat. A védelem kreatív teremtéssel kell párosuljon, a régi és az új együttálásánában rejlő lehetőségeket kell kiaknázni. A világban több átalakítás mutatja, hogy mindez lehetséges, és szerencsre egy-két üdítő megújulás Magyarországon is létrejöhetett már. Gyarapítsuk a jó példák számát, lakjunk be izgalmas terű, elhagyott épületeket!


A meglévő terek belakása kapcsán kézenfekvő lehet az előregyártott, akár moduláris elemekből való építkezés, a könnyű, bővíthető, szétszerelhető szerkezetek használata. Az új funkció megtalálása, a programalkotás kapcsán az építészeti szempontokra koncentráljunk. Mire alkalmas a helyszín? Mit tud természetes módon befogadni a tér, a meglévő szerkezet? 


A belakással foglalkozó első tematikus félév indításáig a tanszék közösségi oldalain elhagyott ipari épületeket mutatunk be, ajánlásaink között tervanyaggal dokumentált épületek is leszenek. Fontos ugyanakkor az személyes motiváció, ezért bármilyen talált épülettel lehet jelentkezni a kurzusra.


A Lakóépülettervezési tanszéki Komplex tervek egyéni munkák, de előfordul, hogy több hallgató közös területre tervez. Ilyenkor a kezdeti fázis (a félév első harmada) a közös koncepcióalkotás ideje (a közös beépítési terv megalkotása), az ezt követő épülettervezés már egyéni munka.

Tájékoztató beszélgetés:

2021. június 9. 17.00, TEAMS q0ef16y


A felvétel rendje:

A jelentkezés portfólió leadásából és személyes elbeszélgetésből áll. Ebben a félévben mindkettő digitális formában történik, jelentkezni itt lehet. Határidő: 2021. 06. 11. 12:00


A személyes elbeszélgetésekre a portfólió leadása utáni napokban, június 11. és 18. között, a választott oktatókkal egyeztetve kerül sor. A tanszék a felvételről 2021. 06. 18-ig dönt.

A Komplex 2 tárgyak esetében értelemszerűen nincs felvételi eljárás, a sikeres Komplex 1 tárgy teljesítése esetén a Neptunban lehet felvenni.

A felvétel rangsorolási szempontjai:


Mindenkit szeretettel várunk, akit érdekelnek a lakóépületek! A felvétel során figyelembe vesszük a portfólió minőségét, a szakmai érdeklődést és a tanszékhez kötődést (tanszéki tervezési tárgyak, szabadon választható tárgyak, demonstrátori munka, TDK).


kép: DIGÉP hűtőtorony, Diósgyőr

forrás:  Marchand Meffre, http://www.marchandmeffre.com

Nincsenek megjegyzések: