Császár Rita - Libegő fogadóépület - kx1


Elsődleges tervezési koncepcióm volt, hogy a telken elhelyezett fogadóépület a turista útvonalak valódi összekötéseként valósuljon meg, ezzel működő csomópontot, közösségi teret képezve a ma elhanyagolt, de sokak által kedvelt, felélesztésre váró területen. Tervemben az egyes funkciók három szinten különülnek el, melyeket az épületben végighúzódó rámpa köt össze a Zugligeti út folytatásaként, a Csiga út és a környező turistautak felé. Igyekeztem egy olyan épületet kialakítani, mely képes alkalmazkodni a terület eredeti domborzati adottságaihoz, valamint az így adódó szintkülönbségek leküzdését egy, a környezetbe illő tömegalakítással oldja meg. 
A tervezési helyszín Zugliget, Budapest XII. kerületének erdős területén fekvő, külvárosi beépítettségű része. A terület a budai hegyvidék kiránduló útvonalainak egyik fontos kiinduló, megérkező, illetve találkozópontja. A telket déli oldalról a Zugligeti út határolja, északi részén beépitési tilalom van érvényben a hatályos kerületi szabályozási terv szerint. 
A jelenlegi épület egy 5 méter magasan fekvő, mesterségesen létrehozott platón áll. Vizsgálataim során a libegő működéséhez szükséges gépészeti blokk pozícióját, valamint az indulás és az érkezés elkülönülését tartottam építészetileg értékesnek és átemelhetőnek a készülő tervembe. 

Helyszín: Budapest XII. kerület, Zugliget

Komplex tervezés 1 tervező szakirány 2011 1
Építész konzulens: Hild György
Statikus konzulens: Csuka Bernát
Épszerk konzulens: Reisch Richárd
Gépész konzulens: Egri István
Kivitel konzulens: Szőnyi László

Nincsenek megjegyzések: