Engloner Gyöngyvér - Tánc- és Mozgásművészeti Központ - kx1


Budakalászon 1923-ban kezdte meg működését a Klinger textilipari gyár, és a rendszerváltás után zárták be. Azóta néhány épületét bérlők használják raktározási célra; választott épületem, a volt kazánház elhanyagoltan áll. A tervezési terület a kisváros középpontjában helyezkedik el, nagy forgalmú utak és a HÉV találkozásánál. Kedvező helyzete ellenére a bérlőkön kívül senki nem használja a területet, nem kapcsolódik be a közösség életébe. 
Budakalászon a magyar lakosság mellett szerbek és a svábok élnek gazdag hagyományokkal. A kisváros aktív kulturális életét jelenleg a Faluház és a zeneiskola szolgálja ki, ugyanakkor van igény a bővítésre is. A városnak jelenleg nincsen olyan nagyobb, összefüggő tere, amely megfelelő keretet adna közösségi események megrendezésére. A gyár területén ezért vegyes funkciójú környezetet kell létrehozni, amely sokrétűen tudja kiszolgálni a városlakókat, és fenntartható is.
A kazánház épületét az idők során többször is bővítették, így alakult ki összetett tömege. Az átalakításnál az volt a célom, hogy egy egyszerűbb, egységesebb épületegyüttest hozzak létre, ahol az új részek megfelelő keretbe foglalják a régit. Az anyaghasználatnál is az egységesség volt a célom, ezért a megmaradó téglaarchitektúra és a nagy üvegfelületek mellé előpatinázott rézlemez burkolatot választottam. 

Helyszín: Budakalász, Lenfonó

Komplex tervezés 1 tervező szakirány 2011 1
Építész konzulens: Turi Attila
Statikus konzulens: Csuka Bernát
Épszerk konzulens: Dr. Fülöp Zsuzsanna
Gépész konzulens: Viczai János
Villamos konzulens: Filetóth Levente Ph.D.
Kivitel konzulens: Szőnyi László

Nincsenek megjegyzések: