Jánossy Dóra – Úszó lakások - kx1

A program egy olyan komplexum megtervezése, amely lakóhelyet és munkahelyet is biztosít a Duna vizén, Ráckevénél, a Ráckevei Duna-ágon.
  A Duna sok helyen kihasználatlan, Magyarországon még nem terjedt el a lakóhajók építése, használata. Míg külföldön sok helyen a folyók nagy része lakott, addig Budapesten mindössze 4-5 lakóhajóval találkozhatunk.
Budapesttől 50 km-re délre járunk, ahol a Ráckevei Duna-ág vízszintjét a tassi vízlépcsővel szabályozzák. Ennek köszönhetőn a Dunára jellemző 4-5 méteres vízszintkülönbség helyett itt mindössze 10-30 cm-es eltéréssel találkozunk, ami igen megkönnyíti a hajózók életét. A parton ülve csendes, érintetlennek tűnő természeti táj ölel körül minket. Egyszerűen gyönyörű, mintha egy külön kis nyugodt szigeten lennénk, távol Budapest forgatagától.
  A parton vezető úton át jutunk el a fix stégre, melyen kisebb zöld felületek, felülvilágítók, homokozó, hinta, napozóágyak is megtalálhatók az igényeknek megfelelően.
Ezen a szinten van az iroda bejárata, amin keresztül az alsó szintre, az iroda terébe jutunk. Az épület egy nagy csapatnak – 16 alkalmazott, 2 vezető – ad helyet, fogadó térrel, valamint nagy tárgyalóval, nagyrészt a víz alá merülve. Ehhez az irodához van kikötve, rögzítve a három különböző lakóhajó, melyeken négy család él, akik egyben itt is dolgoznak. A hajók szükség esetén továbbállnak, s elvontatva egy új helyen kötnek ki.
  A fix irodarész vízzáró beton szerkezetű, porszárazság követelményének megfelelően, míg a lakóhajók könnyű acélszerkezettel épülnek. Az alsó szintek a felső 50 cm magas ablakok kivételével a vízbe merülnek. A hajók merülését, stabilitását ballasztokkal szabályozzák. 

Helyszín: Ráckevei Duna-ág

Komplex tervezés 1 tervező szakirány 2013 1
Építész konzulens: Varga Tamás DLA
Statikus konzulens: L. Nagy Zsuzsa
Épszerk konzulens: Horváth Sára
Gépész konzulens: Egri István
Villamos konzulens: Filetóth Levente
Kivitel konzulens: Wiesner György
Hajómérnök konzulens: Simongáti Győző

Nincsenek megjegyzések: