Perényi Flóra - PSfUAaS - kx1

A Margit-sziget északi csücskére tervezett kortárs művészeti központ egy 2013-as nemzetközi ötletpályázatra készült. A ’Public Space for Urban Art and Sound’ célja egy olyan városi épületegyüttes létrehozása volt, melynek nyitott részei teret engednek a kortárs művészeti irányzatok kedvelőinek (utcazene, graffiti, street art, stb.), fedett terei pedig ezek közönség elé tárását teszik lehetővé (előadóterem, kiállító terem). 
Az Árpád-híd Margit-szigetet érintő szakasza alatt egy ún. „műtárgy” található, amely a híd építése óta különböző rendeltetésekkel bírt: három szintje eredetileg a hídon futó villamosok megállóját biztosította jegypénztárral, váróval és kocsmával, valamint az alsó szinten kocsiszínnel. 
A híd átépítésekor, a 80-as években ez a funkciója megszűnt, évtizedek alatt lepusztult, szerkezete elhanyagolttá vált. Az építmény izgalmas belső terei, rámpás közlekedői jól illeszkednek a pályázat kiírásához: a meglévő belső terek átalakításával a kívánt funkciók bent kaptak helyet, az íves lehajtó rámpa középső tere pedig a többcélú előadó helyéül szolgál. Ehhez a térhez kapcsolódik egy kilátó/média fal, amely a város látványán felül a fal jelszerű elemeként mutatja a hely új funkcióját.

Helyszín: Budapest, Margit-sziget északi csúcsa

Komplex tervezés 1 tervező szakirány 2013 1
Építész konzulens: Jancsó Miklós DLA
Statikus konzulens: Ther Tamás
Épszerk konzulens: Németh Csaba 
Gépész konzulens: Egri István
Kivitel konzulens: Wiesner György

Nincsenek megjegyzések: