Fakutya - pzh 1

Korcsolyáztál már a Balatonon? 
Bemész a szabadstrandra, viszed a kezedben a korcsolyát, keresel a jégen egy helyet valamelyik padon, leülsz, cipőt le, korcsolyát fel, kabátokból is egy réteget, a megmaradtakat félve berakod valami nem túl jó táskába vagy szatyorba, bizonytalanul megindulsz a jégen, már korcsolyával, időnként hátranézel, nem vitték-e el a cuccodat. Aztán belejössz, már nem is érdekel annyira, hogy ellopják-e az új cipődet, kit érdekel, korizni jó, egyre jobb, belemelegszel, még egy réteg le, csak úgy a padra, kesztyű szintén, sapka még marad, aztán fogod a kezedben, végül megszabadulsz minden ballaszttól, repülsz, élvezed, megizzadsz, megszomjazol, elfáradsz: irány a büfé. Élvédőért a szatyorhoz ki, vagy csak tipegsz a hokikorid hegyén, mert te menő vagy, állsz a sorban lábujjhegyen, aztán megunod, letalpalsz, állsz az élén, előbb óvatosan, aztán már forogsz is a betonon, rossz hallgatni, de kit érdekel, majd megélezteted otthon. Kóla, sör, melegszendvics, aromás tea, aztán vissza, mert fázol. Öltözöl, vetkőzöl, száguldasz, pofára esel, esetleg táncolsz a zenére, kivéve a reklám alatt, de hát azt nem úszhatod meg, a rádió kereskedelmi, más nincs. Besötétedett, hulla fáradt vagy, fölveszed a jéghideg kabátot, cipődből kiszórod a jeget, ja, mindenki a padnál hokifékezik, te sem vitted el szárazon, de sebaj, egy jót koriztál.

Bár így se rossz, de lehet talán másképp. 
Nincs a parton semmi. Minden a jégre kerül: az átöltözőhely, ahol a pénztárcát, fényképezőgépet, telefont akár be is zárhatod egy kis szekrénybe, a büfé teával, forraltborral, melegszendviccsel, kis raktár a jégtakarító eszközöknek, egy másik a hulladéknak. 
Nem tudjuk megmondani, hány ember fog korcsolyázni, mennyit esznek-isznak, mennyi szemetet termelnek, hány lapát férjen be a raktárba. Azt sem tudjuk megmondani, egyetlen épületre van szükség, vagy több kisebb elemből áll majd. 
Ami biztos: 
Nincsenek közművek: sem elektromos áram, sem vezetékes víz, sem csatorna. Ami van: víztartály és gázpalack. Gázzal lehet melegíteni, világítani, sütni-főzni. Nincs mosogatás: papírpohár van, papírtányér és kuka. 
Nem jöhetnek szóba nehéz elemek. Ha abból indulunk ki, hogy a téli jég elbír egy autót, de nem többet, akkor ebből tudjuk a megoszló és a pontszerű terhelés maximumának nagyságát, vagyis inkább nagyságrendjét. 
A Balaton időjárása télen is szeszélyes: követelmény, hogy e teljes építmény(eke)t egy nap leforgása alatt ki lehessen menekíteni az olvadó Balatonból. 
Az is biztos, hogy a jég felett nem lehet nagy felületen sem hőszigetelő réteg, sem átszellőzés nélküli szerkezet, mert akkor a jég megolvad, és az építmény elmerül.
Többet nem tudunk.

Két darab A3-as lapon kérjük a terveket. A szokásos rajzok mellett leginkább illúziókeltő modellfotókat szeretnénk látni. A modellfotó készülhet bármilyen analóg vagy digitális technikával, beleértve a 3D modellezést is. Beadás a tanszéki titkárságon hétfőn 14 és 15 óra között.

Budapest, 2005 2014. november 17.

Megjegyzés: Fakutyák természetesen vannak, de csak röhögnek, tehát tervezési feladatot nem jelentenek.

kép forrása: itt

Nincsenek megjegyzések: