Goldmann tető - zh 2



Ábrándozás az élet megrontója, de mit lehet tenni, most november van, ilyenkor már kellő mennyiségű alkohol nélkül senki se akar teraszokon mulatni, viszont most van a második zh, és a feladat meg pont ez. El kell képzelni, hogy lesz még nyár.

Adott egy bő kétezer négyzetméteres tető, a gépészek még nem tették magukévá, foglaljuk el mi! Vagyis inkább ti, mert ez a tetőteraszos táncos bulizás már inkább a tiétek, lassan a Makrai is kiszáll belőle, pedig pár éve még nagyon nyomta.

Szóval van egy tető, de nem lehet oda feljutni, nem lehet ételt és italt felvinni, parkett híján táncolni, nem lehet vécére menni, nincs hova leülni, cuccokat biztos helyre tenni, tűz elől menekülni, kerekesszékkel benézni. Ezeket kell megoldani, lehetőleg egyszerűen. Meg azt, hogy mitől lesz ez a város legmenőbb helye jövő tavasszal!

Problémák persze vannak. A menza nem enged át minket, de úgyis annyira hervasztó a beivódott káposztaszag, hogy nincs az az italmennyiség, ami feledtetné. (persze van, de inkább ne). A közművek használhatók, a tetőn bárhol lehet víz, csatorna és elektromosság, műszakilag megoldható, nem kell foglalkozni vele. A tető terhelhető, könnyűszerkezetes felépítmények bárhol elhelyezhetők. (Ahogy egy nagyon jó statikus mondta: minden házra rá lehet építeni még egy szintet).

Az ábrázolás szabad, pontosabban gondolatfüggő: a két (fekvő A3) lapon az elképzelt megoldás lényegét kell bemutatni, de legyen leolvasható a működés, és legalább egy nézetből lehessen látni a meglévő épület és a hozzátétel viszonyát. Hosszú szöveget nem olvasunk el, építészeti megoldást nélkülöző plakátokat nem fogadunk el. A terveket kérjük digitálisan is, mint múltkor.

Tegyetek fel kérdéseket kommentben csütörtök éjfélig, pénteken mindenre válaszolunk!


Se az épületről, se a környezetéről nem tudtunk digitális anyagot szerezni, a helyszín felmérése és ábrázolása folyamatban van, késő estére a fenti képnek elkészül egy kótázott változata, amin a fő alaprajzi és magassági méretek rajta lesznek. Addig segítségül egy helyszínrajz, 100 méteres léptékvonallal:
És íme, itt a várva várt frissítés! A rajzon megtalálható minden fontos méret, de ha nem, akkor ki lehet egészíteni a légifotóról. Vagy a helyszínen, mérve. Vagy bárhogy! De nem hiszem, hogy itt a részleteken van a hangsúly, szóval túl sokat ne fáradjatok a méregetéssel.

Ez a méretezett rajz nem jöhetett volna létre a Google Earth, a Google Maps és Máthé Dóra segítsége nélkül, köszönet nekik! (frissítve: a tető szintkótáját kijavítottuk!)

16 megjegyzés:

Unknown írta...

A környezet mennyire fontos? Mármint úgy értem, hogy nyilvánvaló, hogy magát az épületet szükséges valamilyen szinten megmodellezni, de a környezet milyen szinten kell ábrázolni? Vagy ez a tervtől függ?

jancsomiklos írta...

igen! ami (bármilyen szempontból) fontos, azt kell ábrázolni. és a fontosságának (meg az elérhető információknak) megfelelően.

Névtelen írta...

Azért az egy kicsit gyanús, hogy a terepszint 104, a tető pedig 125. Ezek szerint ez egy 21 m magas épület? :D
(vagy rosszul értelmezek valamit?)

jancsomiklos írta...

istenem, de egy bamba vagyok... 115, persze.

Névtelen írta...

Hány évig lesz ott ez a bulizóhely? az anyaghasználat miatt kérdezem. Ideiglenes épületről van szó, amit tavasztól őszig használnak, majd lebontanak?

Névtelen írta...

Pontosan mik vannak most a tetőn? gépészet, valamilyen felépítmény amely befolyásolhatja a tervet?
Igen, azokra a kis szürke izékre gondolok...

Névtelen írta...

kicsit érdekes szerintem hogy egy tervezendő szórakozóhelytől 20 méterre szüntettek meg két másikat a hangos zene miatt... már csak a funkcióválasztás miatt... de természetesen mindenki örülne itt egy ilyennek :)

jancsomiklos írta...

az ideiglenes/állandó kérdés jogos, még a kiírók se értettek teljesen egyet benne. a vége az, hogy arra tervezzétek a helyet, hogy kora tavasztól késő őszig fogják használni, de nem fogják eltenni télire. valahány szezont kibír, utána úgyis fel kell újítani, vagy el kell bontani.

jancsomiklos írta...

amik a tetőn vannak (szellőzők, bevilágítók, pár kültéri egység), azok nem érdekesek, meg lehet oldani a konyha gépészeti problémáit, de nem nektek és nem most.

jancsomiklos írta...

a rio és a zp megszüntetése inkább politikai kérdés volt, mint racionális. nem kell vele foglalkozni. különben is feltaláltak egy olyan széles, sok hangszórós lefelé sugárzó rendszert, ami csak ott hangos, de ott bazira. szóval nem érdekes ez a kérdés!

Évi írta...

Egészen pontosan meddig kell leadni a tanszéken a zh-t? A múltkorival megegyező 14:00 vagy más? Ez az információ sajnos kimaradt a bejegyzésből. Előre is köszönöm! :)

jancsomiklos írta...

ha nincs a kiírásban információ, akkor automatikusan az ütemterv lép életbe : )
tehát: 15:00

Névtelen írta...

Lesz csütörtökön közös kiértékelés?

jancsomiklos írta...

Lesz, 8:15 a kezdés, feltétlenül gyertek!

SzSzK írta...

Tisztelt Uraim, Hölgyeim, hol lehet hozzájutni a feladatok megoldásához? Szeretnénk Budapest Talent Hub-ot létesítnei az épületből, érdekelnének az ötletek...:-)
Üdvözlettel
Szentkirályi-Szász Krisztina
DJP állandó szakértő
szentkiralyi-szasz.krisztina@djnkft.hu

SzSzK írta...

Tisztelt Uraim, Hölgyeim, hol lehet hozzájutni a feladatok megoldásához? Szeretnénk Budapest Talent Hub-ot létesítnei az épületből, érdekelnének az ötletek...:-)
Üdvözlettel
Szentkirályi-Szász Krisztina
DJP állandó szakértő
szentkiralyi-szasz.krisztina@djnkft.hu