Szécsi Margó - CO-work ház - kx1

A co-working szellemű munkavégzés számára létesített helyekről csak pár éve hallhattunk először. A „CO” a „collaboration” rövídített változata. A jellemzően egyedül dolgozó emberek közösségi interakciójaként létrejövő együttműködés elősegíti az egyének munkateljesítményét, növeli a hatékonyságot. Az első ilyen rendszerű tereket 6 évvel ezelőtt Amerikában hozták létre olyan szabadfoglalkozású, interneten keresztül dolgozó „neonomádoknak”, akik nem akarnak otthon dolgozni, nincs pénzük hagyományos irodablokkot bérelni hónapokra, a kávéházakban pedig nem szívesen tűrik meg őket. A „co-work” munkatér lényege a kötetlenség, az alakíthatóság, valamint a nagy szabadságfok. A tér „share-desk” rendszerben működik, munkaállomások bérlésére ad lehetőséget; mindenki megtalálhatja a számára ideális teret. Emellett otthon adhat „meet-up” rendezvényeknek, amelyek feladata a fiatal, tapasztalattal és tőkével nem, de jó ötlettel rendelkező vállalkozók felkarolása, a kezdetekhez szükséges tudás megadása, illetve olyan fórum megteremtése, ahol a „piac” más szereplőivel tudnak találkozni.
A tervezési helyszín a 9. kerületben, a Balázs Béla utcában található foghíj épület. A telket három oldalról határolja tűzfal, a hátsó éppen a Leöwey Klára Gimnázium fala, mely ablakokkal is nyit a telek felé. A beépítés nem zártsorú: felszakad, két épülettömeget jelent, melyek szabadtéri közlekedőkkel kapcsolódnak egymáshoz. Az egész beépítést egy tulajdonképpeni burok veszi körül, a tömegek befelé fordulnak, egymásra figyelnek. Így elkerülhetőek a zavaró átlátások, nyitások a szomszédokkal, de egy teljesen nyitott, nyüzsgő belső tér alakulhat ki a telken belül. Az épület irányultsága így magába fordul, a belső udvarra irányítódik, nem az utcafrontra és nem is a gimnáziumra. Ez a nyitottság és zártság határozza meg a homlokzatalakítást is, mely így teljes valójában láttatja a folyton változó életet.

Helyszín: Budapest IX. Balázs Béla utca 16.

Komplex tervezés 1 tervező szakirány 2012 1
Építész konzulens: Perényi Tamás DLA
Statikus konzulens: O. Csicsely Ágnes
Épszerk konzulens: Kuntner Ferenc
Gépész konzulens: Egri István
Villamos konzulens: Dr. Filetóth Levente
Kivitel konzulens: Wiesner György

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A teremtől - ahol a kiértékeléseket tartani szoktuk - balra lévő terem még a tanszék része? (folyosó felől nézve balra)

marci

Jancsó Miklós írta...

Végre egy könnyen megválaszolható kérdés: NEM!

Névtelen írta...

Ez egy nagyon izgalmas és jó terv! Látható valahol a folytatása? (komplex 2 terv?) Végre valami új és merész hozzáértés! Gratulálok a tervezőnek!