Az első műtermem - zh 2

Az első műtermed vagy első irodád, ahogy tetszik. Valószínűleg inkább műtermetek vagy irodátok, de egyedül is fel lehet venni a harcot a világ ellen, csak bátorság kell hozzá.

Nemsokára végzel, indulnak az úniós pályázatok, a szakma kicsit kilábal, szóval lesz munka. Ha igyekszel, neked is lesz, nem csak az öreg rókáknak. Persze a zsíros falatokat ők viszik el, de ez mindig is így volt. Ha ügyes vagy, jó körökben forogsz, részt veszel pályázatokon, megfelelő szervezetekben is nyomulsz, neked is jut. De ehhez kell egy hely, ahol dolgozni tudsz. Ügyfelet fogadsz, tárgyalsz, rajzolsz, kávét főzöl, makettezel.

Pénzed persze nincs sok, azt is a család dobja össze neked. Ha többen vagytok, talán könnyebben összejön. Van hitel is, de mire kapnál sokat? Még nem bizonyítottál. 

Az se lenne az utolsó, ha nem te reklámoznád magadat, a műterem megtenné helyetted. Nem a portfólió meg nem épült házait kéne lapozgatni kínos magyarázatok kíséretében, egyszerűen csak körbe kéne mutatni: ez vagyok én, mi ilyenek vagyunk. 

Ehhez nem kell más, mint egy hely, egy talált, de rád vagy rátok jellemző hely, amit olcsón vagy ingyen meg lehet szerezni, és egy szellemes terv, amit ha nem is olcsón, de nem kimondottan drágán meg lehet építeni. (Olcsón semmit se lehet, ezt már az ember végzős korában tudja). A hely bárhol lehet az országban, egyáltalán nem szükséges, hogy építési telek legyen. Szükséges viszont alaposan bemutatni!

Beadandó a terv 2 db A3 lapon (bármilyen technikával, borító nélkül, névvel a hátoldalon), amin be kell mutatni a helyszínt a településtől a konkrét tervezési területig (térképpel, helyszíni fotókkal), és a műtermet vagy irodát a szűkebb környezettel együtt (legalább százas szintű építész rajzokkal, látványtervekkel).

Kérdéseket március 20. éjfélig lehet feltenni megjegyzésben, ezekre március 21. éjfélig válaszolunk. Beadási határidő március 24. 15 óra. Értékelés, megbeszélés csütörtökön, 28-án reggel 8:15-kor lesz, az Alkotóhét miatt nem tudtuk a hétfői órára időzíteni.

A kép illusztráció, forrása: http://www.shootyourstudio.com/wp-content/uploads/2011/01/mount-fuji-studio.jpg

15 megjegyzés:

Unknown írta...

Körülbelül mekkora épület az elvárt? A helyszínnek mennyire kell indokoltnak lennie? (kirakhatom akár a pusztába is?)

Illetve az értékelésről: Csütörtökön lesz, vagyis 27-én, vagy 28-án pénteken? Csütörtök reggel a műszakisoknak kültartó zh-ja van.

Névtelen írta...

jól értelmezem a szövegből hogy a csoportos munka is engedélyezett?

jancsomiklos írta...

Csoportnak lehet tervezni, de egyénileg!!!

Névtelen írta...

"Az se lenne az utolsó, ha nem te reklámoznád magadat, a műterem megtenné helyetted. "
- Számíthatok arra, hogy a sajtó hírét viszi az épületemnek? Mert ha (direkt drágán megvalósítható példát mondok, hogy ne befolyásoljak senkit) a Balaton feneke alá építem, 100 méter mélyre, a kutya sem veszi észre magától, viszont tele lenne vele az összes újság, tv, internet.

jancsomiklos írta...

Nincs elvárt méret, koncepció kérdése. Az értékelést még tologathatjuk, de csak csütörtök délelőtt.

jancsomiklos írta...

Sajtó van! Persze csak rövid ideig leszel hír ilyennel...

Névtelen írta...

Építészetileg kell inkább kidolgozni? homlokzat, tömeg, tér, amit kívülről látunk?
Vagy a belsőépítészet, design lenne amire hangsúlyt fektessünk?
Mmmint pl. bennem van egy kép hogy kb mit szeretnék, a munkatér, iroda h nézzen ki de pl az h mondjuk a mosdó hol helyezkedjen el alaprajzilag az mondjuk kevésbé "érdekel".

jancsomiklos írta...

Mivel az egész nem túl nagy, a mosdó se teljesen lényegtelen. De a kidolgozás arra koncentráljon, ami a lényeg.

Névtelen írta...

A pénzed nincs sok kitételt mennyire vegyük szigorúan? A nincs sok elég relatív fogalom.
Helyválasztás, anyaghasználat tekintetében mennyire vegyük figyelembe a csóróságunkat? Vagy elsősorban csak méretben szabjunk határokat a dolognak?

jancsomiklos írta...

A pénz elég relatív dolog itt, pl. attól is függ, hogy ki mit céloz meg, mennyire menőnek gondolja magát. Helytől is függ, stb. Inkább arról van szó, hogy ha valaki túl nagyot vagy drágát tervez, akkor annak legyen oka!

jancsomiklos írta...

Maradt-e még elvarratlan szál? Most érdemes rákérdezni, két és fél óra múlva már késő lesz.

Névtelen írta...

tanács a kiíróknak:
ha a leadásnál mindenki feltöltené egy tanszéki laptopra a két tablót jpegben, nem kellene külön vkinek avval szöszölnie, hogy beszkennelje az összes anyagot...
meg amúgy is, papíron minek?!

jancsomiklos írta...

Fantasztikus ötlet, soha nem jutott volna eszünkbe! Bár, ha jobban belegondolok... félévente párszor el szoktuk mondani, hogy nincs szerződésünk nyomtató cégekkel, nekünk se üzlet ez a nyomtatás meg szkennelés, egyetlen egy oka van: amikor osztályzunk, kirakjuk az összes tervet, 4-5 órán át nézzük őket, a végén csoportosítjuk, kiosztjuk a díjakat, beírjuk a táblázatba az eredményeket, utána jöhet a szkennelés. (nem egyszer sk). Ha TE mindezt monitoron nézve meg tudod csinálni, őszinte tiszteletem, és felajánlom, hogy legközelebb egyedül értékelheted az egész zéhát. Nem lehetetlen, Neumann Jánosnak állítólag elég volt egy könyvet átlapoznia, és mindent megjegyzett belőle örökre... nekünk ez nem megy. Hajrá!

jancsomiklos írta...

Átolvastam, és úgy tűnik, nem maradt megválaszolatlan kérdés. Még egy lesz, az értékelés időpontja, ami (műszakisokat megkérdezve) CSÜTÖRTÖK 12:15-14:00 lett! Ezt még külön is kiposztolom.

Unknown írta...

Azt gondolom a papíralaptól függetlenül két jpg-t elküldhetnénk a lakozh@gmail.com-ra, ez fél perc fejenként, de egy kollégánkat megkíméljük a szkenneléstől.