Németh Máté - Szabadtéri sportközpont - kx1

A tervezési helyszín a ’Hűvösvölgyi Nagyrét’ közvetlen környezete. Az évtizedek óta közkedvelt pihenő-, és szabadtéri sportterület kevés kiszolgáló épülete használhatatlan állapotba került, és rontja a terület lehetőségeit. Az új tervezési program a már meglévő sport-, és szabadidős programlehetőségeket kívánja kiszolgálni. 
Időszakosan változó igényekhez alkalmazkodva a funkciók három épületben kerülnek elhelyezésre, melyek a közöttük levő területekkel együtt rugalmasan kezelik a forgalom ingadozását. Az épületekben öltöző, zuhanyzó, büfé, sportszerkölcsönző, vizesblokk, baba-mama helyiségek, illetve az őrző szolgálat kerülnek elhelyezésre.
Az épületek közötti kapcsolatot burkolat, illetve egy többször ismétlődő árnyékoló elem adja, ezek a Nagyrét környezetében több szabadtéri funkció környékén megtalálhatók. Megjelenésükkel, térhatásukkal, de épületgépészeti viselkedésükkel is a környező erdők hatásait kívánják megteremteni. Védelmet nyújtanak a napsugárzás, illetve az eső elől, javítják az épületek energetikai jellemzőit, a rajtuk elhelyezett napelemek pedig ellátják az épületet elektromos energiával.
Három főbb épületem építészeti megfogalmazásában az egyszerűség volt a legfontosabb irányelv. Alaprajzi elrendezésük, anyaghasználatuk, homlokzati felületképzésük is könnyen megfejthető, kerülik a feltűnést, ez koncepcionális döntés volt a speciális környezetre való tekintettel.
A tervezési program magába foglalja a terület nagyobb léptékű újraértelmezését is. A terület rengeteg adottságát kihasználva igyekeztem minden olyan sport kiszolgálását megteremteni, amelyeket az ide járók ma is szívesen űznének, vagy űznek itt rendszeresen.

Helyszín: Budapest II. kerület, Hűvösvölgyi Nagyrét

Komplex tervezés 1 műszaki szakirány 2013 1
építész konzulens: Niczki Tamás DLA
Statikus konzulens: Körössi Tibor
Épszerk konzulens: Pataky Rita
Gépész konzulens: Egri István
Kivitel konzulens: Greskovics Sándor

Nincsenek megjegyzések: