ALL IN - Komplex tervezés 2022 tavasz, CONSCIOUS - Fenntartható Lakóhelyek Műhely


ALL IN - Radikális flexibilitás a nyolckerben

Lehet-e kertje valakinek a városban? Hogyan lakik egy nyolcgyermekes család egy lakásban? Milyen az az otthon, amelyik munkahely is? Radikálisan megváltozott az, ahogyan a lakásainkat használjuk: máshogy tanulunk, dolgozunk, máshogy nevelünk gyermeket. Milyenek azok a lakásformák, amelyek kellő rugalmassággal képesek befogadni ezt az állandóan változó használatot, és otthont tudnak adni a legkülönfélébb embereknek – életkortól, családi állapottól, bevételtől, származástól, egészségtől, testi épségtől függetlenül?

A félév során olyan lakóházak tervezése a cél, amelyek a társadalom legszélesebb rétegei számára elérhetővé teszik a magas lakóminőséget. A tervezés során a hallgatók megvizsgálják a legutóbbi időkben láthatóan végbement lakáshasználat-változási trendeket, majd a tanulságokat levonva megkísérelhetnek egy lehetséges jövőképet felrajzolni. Vizsgálat tárgya lehet a társasházi lakás- szervezés új útjainak, eszközrendszerének megismerése, kipróbálása; a skála másik végén az adott sűrű, városi környezetben lévő a lakás elrendezése, tudása, használata.
 
A belvárosi életmód a komfort mellett a fenntarthatóság szempontjából is fontos. Közel az iskola, a munkahely, a bevásárlásért sem kell autóba ülni. Egy ilyen épületben az általánostól jelentősen eltérő lakások is helyet kaphatnak, sőt, lehet bennük konditerem, magánóvoda, vagy minőségi kisközért. A félév során a 8. kerület szívében, a Magdolna-negyedben arra keressük a választ, hogy milyen is az a lakóépület, amely a 21. századi lakóigényeit a belvárosi helyzet előnyeivel ötvözi.

Tájékoztató beszélgetés:
2022. december 21. 9.00, TEAMS:
g3rk7er EXPLKÖZÉPLAKÓ / TT1 és KXDIPLSTÚDIÓK 2022 tavasz csoport)

A Fenntartható lakóhelyek műhely oktatói:
Hild György DLA, Jancsó Miklós DLA, Weiszkopf András DLA

A Komplex tervezés tárgy teams csoportjának kódja:
luq0qll

A Komplex tervezés tárgy blogja:
www.lakokomp.blogspot.com

kép: belső tér: Petter Krug / ikonok: Marianne Giesmann / grafika: Máthé Dóra
forrás: divisare.com / microsoft.com

Nincsenek megjegyzések: