BELAKÁS 2.0 - Komplex tervezés 2022 tavasz, CRAFT - Moduláris Építészet Műhely

 


BELAKÁS 2.0 - Betonkupola a lótuszok felett


Varázslatos, elhagyott helyek, megüresedett épületek között sétálunk nap mint nap Budapesten. Bár a nyüzsgő nagyváros belső kerületeiben ádáz harcot vívnak minden szabad négyzetméterért, a városi mozaiknak vannak évek óta hiányzó elemei. Ilyen belakásra váró hely a Malomtó. A varázslat itt nem csupán a megüresedett épületek tereiben, az inspiráló épített környezetben rejlik. A víz, a barlang, a kövek, a téglák, érdekes történeteket mesélnek a város múltjáról és jelenéről egyaránt. 

A telken éri el a felszínt a Molnár János barlangrendszer egyik ága. A meredek sziklafal mögött eredő melegvizű források táplálják a magyar lótuszvirág élőhelyeként is ismert, védett tavat, és a 2002-ben felfedezett sziklába zárt Kassler termet, amely Európában egyedülálló természeti képződmény.

Az egykor itt működő császári lőpormalomról kapta a nevét a tó, melynek partjára 1890-ben tervezett népgőzfürdőt id. Ray Rezső. A három medencét, gőzkamrát, köpölyözöt, fodrászatot és bordélyt magában foglaló épülethez kötődő városi legendáknak az intézmény 1965-ös bezárása vetett véget, alig 3 évvel az 1962-ben a tó mellé telepített Malom bisztró megnyitása után, melynek asztalánál születtek Kassák Lajos időskori költeményei.

Az egykori fürdőtér felett Magyarország első vasbeton szerkezetű 8-11 cm vastagságú kupolája ipartörténeti műemlék. A védettség megmentette ugyan az ikonikus épületrészt a bontástól, melyet a közelmúltban a barlnagrendszert kutató búvárok, a zenei előadásokat szervező Kultúrfürdő Egyesület, Kozári Hilda képzőművész, a fürdőteret paprikaszőnyeggel beborító Sue Saxon laktak be, a hosszútávú használat azonban a mai napig megoldatlan. 

Inspiráló feladat egy építész számára a legendákkal övezett tó és a misztikus fürdőépület belakása. Az építészet, a képzőművészet és az iparművészet együttműködésének virágkorában a finom téglaarchitektúra, a Zsolnay gyárban készült pirogránit ablakkeretezések, a fürdőtér falfestményei, a mór díszítőelemek, a perforált vasbetonszerkezet az eklektika rétegzett nyelvén reagált a kulturálisan összetett helyzetre. Az ebből fakadó atmoszférát tekintjük kortárs reflexiónk kiindulópontjának is. A helyzet megismerését célzó nyomozással, makettezéssel, képző- és iparművészek bevonásával keressük a választ az egyedi morfológiai adottságú hely közösségi értéket teremtő belakására.


Tájékoztató beszélgetés:
2022. december 21. 9.00, TEAMS:
g3rk7er, EXPLKÖZÉPLAKÓ / TT1 és KXDIPLSTÚDIÓK 2022 tavasz csoport


A CRAFT műhely oktatói:

Falvai Balázs DLA, Nagy Márton DLA, Török Dávid DLA, Varga Tamás DLA

A Komplex tervezés tárgy teams csoportjának kódja:
luq0qll

A Komplex tervezés tárgy blogja:
www.lakokomp.blogspot.com

A témáról bővebben:
ITT és az ITT letölthető videóban 1:57:00-tól.


kép: id. Ray Rezső Népgőzfürdőjének romja

forrás:  Falvai Balázs

Nincsenek megjegyzések: