EGYÜTTÉLÉS - Komplex tervezés 2022 tavasz, SOCIAL - Szociális Lakhatás Műhely


EGYÜTTÉLÉS 

„A karitatív munkát végző fiatalok ingyen lakhatnak egy idősek otthonában” - olvashattunk a híradásokban egy újszerű holland kezdeményezésről. 

Napjainkban az egyetemisták és a fiatal pályakezdők számára megfizethetetlenek az albérleti árak, az idősek pedig többnyire elszigetelten, idősotthonokban élnek. A fiatalok havi 30 óra önkéntes munkáért cserébe , - amelyet az idősekkel töltenek, - ingyen lakhatnak a Humanitas nevű idősek otthonában. Az ifjúság különböző tevékenységekben segít az öreg lakóknak, a számítógépes ismeretek tanításától kezdve a közös étkezéseken át a tartalmas beszélgetésekig. Sokaknak azonban az is elég, ha van, aki meghallgatja őket. Az idősek és a felelősségteljes ifjak együttélése több társadalmi problémát próbál megoldani egyszerre. Egy olyan generációk közötti, hatékony, sikeres tanulási modell jött létre, amely nagy hatással van a résztvevőkre, és amely mindannyiuk életét gazdagítja.

Vajon hasonló modell, kölcsönös kapcsolat, intergenerációs tanulási folyamat nálunk is elképzelhető? Összepárosítható-e a fiatalok és az idősek lakhatása? Van-e nálunk is generációk közötti közös intézményre igény?  A félév során foglalkozunk az együttélés építészeti - téralakítási eszközeivel, vizsgáljuk az összekapcsolódó funkciókat, a közösségi és privát terek viszonyait.

Ez a lakhatási modell a generációs együttélés mellett segíthet abban, hogy a fiatalok helyben maradjanak és ne vándoroljanak el lakhatási problémáik miatt. A fenti funkciókra két vidéki helyszínt ajánlunk. Az egyik Gyöngyösön található, a Fő tér közelében, a másik Balatonfüreden, üdülőterületen. Mindkét telken van egy-egy értékes meglévő épület, amelyek fel/megújításra várnak. Az együttélés tehát nem csupán a lakókra, hanem a meglévő és a tervezett épületekre is vonatkozik.

Tájékoztató beszélgetés:
2022. december 21. 9.00, TEAMS:
g3rk7er EXPLKÖZÉPLAKÓ / TT1 és KXDIPLSTÚDIÓK 2022 tavasz csoport)


A Szociális Lakhatás Műhely oktatói:

Dankó Zsófia DLA, Perényi Tamás DLA, Sugár Péter DLA

A Komplex tervezés tárgy teams csoportjának kódja:
luq0qll

A Komplex tervezés tárgy blogja:
www.lakokomp.blogspot.com

A témáról bővebben:
ITT és az ITT letölthető videóban 2:09:30-tól.


kép: Adrian Hill Architects nyertes koncepcióterve az Enfield Council intergenerációs ház ötletpályázatára 

forrás: https://www.frameweb.com/article/intergenerational-housing-adrian-hill-architects

Nincsenek megjegyzések: